miercuri, 11 decembrie 2019

Cheesecake cu dovleac copt


De 1 Decembrie aveam pofta de ceva dulce, un dulce de iarna, dar care sa aiba si parfum autohton. Si ce ar putea sa fie mai bun iarna decat un dulce cu dovleact copt? Placinta mi se parea cam banala, asa ca am ales sa fac un cheesecake, evident reinterpretat, ca am vazut eu la TV ca asa se poarta, daca vrei sa-ti dai aere de Master Chef. 😃

“Bine, bine si unde este autohtonul?” ma vezi intreba. In dovleac, evident, pentru ca inainte de a veni consumerismul si capitalismul peste noi, asta mancau nepotii iarna, cand veneau in vacante la bunici: mere sau dovleac copt, nuci, miere, gutui si malaies.

Fara pretentii de mare realizare culinara (chestie pe care o tradeaza si fotografiile) dar, asa cum v-am obisnuit, usor si repede de facut, iata reteta incercata de mine pentru  

Cheesecake cu dovleac copt
Ingrediente (pentru 10 portii):
600 gr dovleac copt
500 gr branza de vaci
400 gr biscuiti 
200 gr zahar brun
3 oua mici
1 lingurita scortisoara
50 gr unt
2 – 3 linguri de lapte dulce (sau apa)


Mod de preparare:
Dovleacul se spala, se taie, se scot semintele si se pune in tava, la copt. Daca vreti sa faceti si ornamente din dovleac, acum e momentul sa taiati cateva felii, pe care le puneti tot in tava, dar pe hartie de copt. Dovleacul e gata cam intr-o ora, cu cuptorul dat la foc mediu spre mic. Il lasam sa se raceasca, apoi il curatam de coaja, il taiem cuburi si il dam la blender, ca sa-l facem piure. 600 gr de piure obtinem dintr-un dovleac crud cam de 800 gr, dar daca nu gasiti unul asa mic, puteti coace si unul mai mare si ceea ce nu folositi din el puneti la congelator in pungi de plastic si puteti face ulterior reteta de briose cu dovleac.

Piureul de dovleac se amesteca cu branza, ouale, zaharul si scortisoara.

Cu bucata de unt ungem o forma cu fund detasabil (eu am folosit una cu diametrul de 26 cm), pe care apoi o tapetam cu hartie de copt. Aici trebuie sa faceti un pic de pregatire in prealabil, pentru ca hartia de copt se taie separat pentru fundul formei - un cerc – si separat pentru peretii formei (un dreptunghi lung cat perimetrul cercului). Stiu, matematica ne urmareste inca !!! 😃
Restul de unt il topim intr-o cratita mica si il adaugam apoi peste biscuitii sfaramati in prealabil cu robotul de bucatarie. Mai adaugam 2 – 3 linguri mari de lapte dulce sau apa in caz ca n-aveti chef sa cumparati sau sa desfaceti o sticla de lapte numai pentru atata lucru. Amestecam, dupa care punem biscuitii in forma, presand usor si incercand sa formam un blat care sa imbrace si marginea formei.

Peste blat se toarna compozitia si se da la cuptorul preincalzit la 180 ̊, timp de  1 ora. Dupa ce se raceste complet, se poate scoate din forma. Se poate si orna, cu fructe si frisca sau cu ciocolata alba. 

Eu am taiat cu o forma de biscuiti niste decoratiuni tot din dovleac copt, din feliile alese special pentru treaba asta si coapte in prealabil. Nu m-am complicat cu alte decoratiuni pentru ca, asa cum stiti, motto-ul meu este “keep it simple”. 😄


Observatii & Tips:
  • Branza de vaci trebuie sa fie fara zer si cat mai uscata. Asta ii da umpluturii un pic de textura, nu va fi foarte cremoasa, dar se va coace mai repede. Daca alegeti sa o inlocuiti cu Mascarpone, asa cum am facut eu, cheesecake-ul trebuie tinut mai mult la cuptor pana se face, cam 1 ora si jumatate, iar umplutura va fi mai fina.
  • Daca optati pentru Mascarpone, nu uitati sa acoperiti cam dupa 45 de minute forma cu hartie de copt, ca sa nu se arda prajitura la suprafata. Dupa cum se vede din poze, eu am fost increzatoare si n-am facut asta. BIG, BIG, BIG MISTAKE!!! 😃 Dar s-a mancat si asa. Asta ar fi un indiciu pentru voi ca reteta merita incercata. 😄
  • Din 200 gr de zahar obtineti un cheesecake nu foarte dulce, pentru ca mie nu-mi place sa fac prajituri prea dulci. Daca voi aveti alte gusturi, puteti suplimenta cantitatea de zahar.
  • Daca sunt oua mai mari, sunt suficiente si 2.
  • Biscuitii trebuie sa fie digestivi sau cel mai bine, celebrii biscuiti Popular. Eu am folosit Petit Beurre, ca de-astia aveam prin casa.
  • Pentru cei care prefera cheesecake-urile facute la rece, reteta se poate adapta. In cazul asta nu mai aveti nevoie de oua, ci de 20 gr gelatina si sigur de branza Mascarpone in loc de branza de vaci.



Cheesecake-ul este un desert usor, fara multe calorii, iar reteta asta cu dovleac copt, dupa mine, chiar merita incercata!


marți, 3 decembrie 2019

Sanatate perfecta cu seminte de in

Trebuie neaparat sa va spun despre ultima mea descoperire in materie de ingrediente minune pentru o piele si un par mai sanatoase. Totul a plecat de la cartile lui Patrick Holford, unde am gasit repetata indicatia de a adauga zilnic in dieta cate o lingura de amestec de seminte crude. Amestecul este format din seminte de in, susan, dovleac si floarea soarelui. Pentru ca se stie ca semintele de in si de susan nu se pot asimila daca nu sunt rasnite, indicatia este de a le rasni inainte de consum. 
Amestecul este format cu preponderenta din semintele de in, iar in cartea “Reteta sanatatii perfecte” a lui Patrick Holford am gasit o metoda supersimpla de a-l face repede, fara a mai cantari sau calcula gramajele, folosind un simplu borcan de 400 gr.
Astfel, umplem pana la jumatate borcanul cu seminte de in, dupa care cealalta jumatate o umplem in mod egal cu seminte de susan, de floarea soarelui si de dovleac, turnandu-le pe fiecare in straturi successive. La final, borcanul plin va arata asa:





Rasturnam apoi continutul borcanului intr-un bol incapator, in care le putem amesteca bine si reumplem borcanul cu amestecul de seminte.
Daca mancati in fiecare dimineata din el, un borcan de genul asta va ajunge cam 1 luna si jumatate. Evident, ingredientele ar trebui sa fie de cea mai buna calitate, adica bio. Le gasiti cu usurinta, in orice supermarket.



Eu imi rasnesc in fiecare dimineata, in rasnita de cafea, cam 1 lingura din acest mix de seminte, pe care apoi il amestec cu 1 lingura de iaurt si una de catina cu miere. Inlocuieste cu success desertul de la sfarsitul mesei si potoleste pofta de dulce, iar in combinatia asta mie imi place cel mai mult. Dar daca preferati, puteti sa adaugati mixul rasnit in supe, ciorbe sau mancare, inainte de servire.



Eu am descoperit ca pe langa micsorarea nivelului de colesterol si aportul echilibrat de Omega 3 si Omega 6 – bun pentru inima si vase de sange, mixul face pielea mai frumoasa, luminoasa si neteda, iar parul mai lucios, cu un scalp fara matreata. 
Nu necesita un mare efort la preparare, max. 5 minute in fiecare dimineata, dar beneficiile sunt imense!

luni, 28 octombrie 2019

9 alimente bogate in magneziu


Iar mi se zbate ochiul stang! Si mai am si carceii astia nesuferiti in gamba dreapta. “Ia si tu niste magneziu” – imi zic. “Ba nu, mai bine mananca niste ciocolata! D-aia buna, cu multa cacao!” J
Mda… magneziul e foarte important pentru corpul nostru. Este un mineral ce il ajuta sa functioneze la parametrii corecti: produce energie si regleaza nivelul zaharului din sange si reactiile chimice din organism. Ajuta la mentinerea nivelului optim al altor minerale cum ar fi calciu, potasiu si zinc. Inima, muschii si rinichii nostri au si ele nevoie de magneziu. La fel si dintii si oasele.

Bottom line: Magneziul e foarte important pentru noi. Dar pentru ca nu-mi place sa mananc si alte chestii gen amidon de porumb, povidone K30 sau acid stearic – substante ce se gasesc in mai toate amestecurile de suplimente nutritive, prefer sa-mi iau mineralele si vitaminele din alimentatia zilnica.

Banuiesc ca v-ati prins deja. Postarea de astazi este despre 9 alimente bogate in magneziu. Locul intai, ciocolata!!! J Locul intai pentru mine, evident, pentru ca, in realitate, ea este mai pe la coada listei. Dar, na, fiecare isi face propria lista. J

1. Ciocolata neagra – in 28 gr (1 patrat are cam 10 gr) se regasesc 64 mg de magneziu. Trebuie sa alegeti neaparat ciocolata neagra, cu minim 70% cacao.


 2. Avocado – 1 fruct mediu are aproximativ 58 mg de magneziu. Pe langa asta, avocado contine tot felul
de grasimi, bune pentru inima si creier.



3. Tofu – ½ cana (din aceea de ceai, cu capacitate de 250 - 300 ml) de tofu cubulete contine 37 mg de magneziu. Puteti presara tofu in salatele vegetariene pe care le mancati in zilele de post.


4. Iaurt – 1 cana de iaurt contine 30 mg de magneziu. Iaurtul e bun si pentru continutul lui de calciu si probiotice.


5. Spanac – 1 cana de spanac fiert = 157 mg de magneziu. Spanacul mai contine si fier, stiti voi asta de la Popeye Marinarul. J Desi cred ca muschii ii cresteau de la magneziu, totusi! J


6. Migdale, caju, alune – in 28 gr gasim cam 70- 80 mg magneziu. Depinde de ce alegem: migdale, caju sau alune. Din cate am citit, migdalele sunt cele mai bogate in continutul de Mg.


7. Quinoa – 1 cana de quinoa fiert = 118 mg de magneziu. Quinoa este o pseudo-cereala, descoperita de noi mai recent, dar in realitate o planta foarte veche, pe care o foloseau vechii incasi, numind-o chiar “mama cerealelor”. Fiarta simplu, cam la fel cum fierbeti orezul, este foarte gustoasa si hranitoare.


8. Fasolea neagra – 1 cana de boabe fierte = 120 mg de magneziu. Dintr-o cana de fasole (sau o conserva, daca sunteti mai lenesi), puteti face tot felul de salate savuroase, in care sa incorporati, pe langa fasole si alte legume crude sau fierte + ceapa, masline, peste, etc.


9. Grau integral – 1 cana de boabe de grau nepreparate = 160 mg de magneziu. De fapt, graul ar trebui sa fie pe locul 1 intre alimentele cu continut ridicat de magneziu, pentru ca vedeti si voi ca el are cel mai mare continut de magneziu dintre toate cele enumerate de mine. Acesta este si unul dintre motivele pentru care se recomanda sa mancam paine integrala si sa folosim la prajituri si alte retete cu aluat de copt, faina din grau integral.





Mai trebuie sa va spun ca doza zilnica recomandata de magneziu este de:
  • 400 mg pentru barbati si 310 mg pentru femei – la adultii cu varste cuprinse intre 19 – 30 de ani;
  • 420 mg pentru barbati si 320 mg pentru femei – la adultii de peste 31 ani;

sursa foto: pixabay.com

marți, 17 septembrie 2019

Porozitatea parului - Teste


Probabil ca va intrebati de ce e necesar sa cunoastem porozitatea parului. E important, pentru ca astfel stim de ce anume are nevoie parul nostru si cu ce produse trebuie sa-l hranim, ce tratamente sa-i aplicam pentru a-l mentine frumos sau a-l readuce la viata.

Porozitatea firului de par poate fi scazuta, medie sau ridicata. Firul de par cu porozitate scazuta seamana cu un con de brad inchis, cu petalele perfect asezate. Porozitatea medie – cu un con putin mai deschis, iar porozitatea ridicata – cu un con deschis total, cu petalele departate mult de baza. Petalele conului de brad sunt similare cuticulelor firului de par – cu cat sunt mai deschise, cu atat parul este mai poros si deci absorbe mai multa apa sau uleiuri.

                                                                   sursa foto: pixabay.com
Si pentru ca nu putem vedea cu ochiul liber cum sunt asezate cuticulele firului de par, exista un test simplu pe care il putem face acasa, pentru a stabili nivelul porozitatii.

Luati un fir de par cazut natural. Nu trebuie smuls, iar firul trebuie sa fie curat, fara produse de styling, uleiuri, masti, etc. Puneti firul de par intr-un pahar cu apa de robinet si dupa 4 minute verificati unde a ajuns:
  • Daca firul pluteste la suprafata apei - inseamna ca aveti porozitate scazuta
  • Daca firul este la jumatatea paharului sau partial scufundat in apa – inseamna ca aveti porozitate normala / medie
  •  Daca firul este total scufundat, pe fundul paharului – insemana ca aveti porozitate ridicata

Exista si alte metode de a stabili gradul de porozitate, dar testul paharului mi se pare cel  mai concludent. Oricum, din cand in cand, testul trebuie repetat, pentru a vedea daca nivelul de porozitate nu s-a modificat. Asa ca dupa samponare, puneti deoparte cateva din firele ce cad natural la spalat. Dupa ce s-au uscat, refaceti testul.

Un alt indicator al nivelului de porozitate este dat de timpul necesar uscarii parului. Daca parul vi se usuca repede dupa spalare, atunci aveti porozitate ridicata. Daca se usuca greu, atunci porozitatea este scazuta.

Pentru a putea recunoaste mai usor diferitele tipuri de porozitati, va redau mai jos caracterisiticile fiecaruia dintre ele.

Caracteristici ale parului cu porozitate ridicata:
  • Absoarbe apa imediat;
  •  Se usuca repede;
  •  Nu poate retine umezeala;
  •  Apare des frizzul;
  •  La sfarsitul rutinei de spalare trebuie aplicat un jet de apa rece pentru a inchide cuticulele;
  •  Produsele de styling se aplica pe parul foarte ud, cu apa siroind din el;
  • Pentru styling, prefera unturile si cremele mai bogate, mai “grele”;
  •  La sfarsitul rutinei de styling, trebuie folosit un ulei pentru sigilarea cuticulelor;
  •  Uleiurile potrivite pentru ingrijire sunt cele de cocos sau ricin;


Caracteristici ale parului cu porozitate medie:
  • Absoarbe si retine usor umezeala;
  •  Este lucios si sanatos;
  •  Este plin de volum si elasticitate;
  •  Se coafeaza, vopseste si intretine usor;


Caracteristici ale parului cu porozitate scazuta:
  • Se imbiba mai greu cu apa, atunci cand parul este stropit cu apa, aceasta sta pe firul de par in bobite mici;
  •  Dureaza mult pana se usuca total;
  •  Uleiurile naturale nu intra in par;
  •  Acumuleaza repede build-up;
  •  Dificil de vopsit, vopseaua nu prinde sau prinde mai greu culoarea;
  •  Parul pare sanatos, dar nu are prea multa elasticitate si volum;
  •  E nevoie de caldura pentru deep conditioning sau alte masti si tratamente aplicate;
  •  Uleiurile potrivite pentru ingrijire sunt cele light cum ar fi uleiul de argan, de samburi de struguri sau jojoba;
  •  Produsele de styling se aplica pe parul umed si nu ud, deci nu cu apa siroind din el;
  •  Pentru styling, prefera produsele mai usoare, cum ar fi gelurile light si spumele de par;


Cand treceti la ingrijirea parului dupa metoda Curly Girl (CGM) este neparata nevoie sa va faceti inainte acest test, pentru a putea alege si aplica in mod corect produsele de ingrijire si styling, functie de tipul vostru de par.

joi, 5 septembrie 2019

Vreau un par mai des. Ce fac?

In ultimul timp, parul meu nu mai e asa des ca inainte si am decis ca trebuie sa fac ceva pentru a remedia problema. Din pacate, cam toate produsele din comert formulate pentru a combate caderea parului sunt pe baza de alcool. Iar alcoolul este un ingredient interzis in metoda CG, pentru ca usuca excesiv firul de par. Asadar, ce e de facut?
Tot navigand pe net, am gasit un remediu home-made care pare sa fie de ajutor. Si pentru ca cercetatorii britanici au constatat ca ar combate si albirea parului, am decis ca trebuie neaparat sa il incerc. Stiu, nu radeti, am ales sa merg pe mana cercetatorilor britanici de data asta si imi pun speranta in ei! 😃
Cu totii stim ca ceapa contine sulf si se pare ca acesta este ingredientul minune, cel care hraneste foliculii pilosi, sporeste rezistenta lor, combate matreata si mancarimile scalpului, stopeaza caderea parului si in acelasi timp limiteaza depigmentarea firului de par.
Ideea de baza este de a obtine un suc de ceapa pe care sa-l aplici pe scalp, printr-un masaj usor.
Sucul de ceapa se face simplu, din ceapa curatata si taiata bucati si apoi data prin storcatorul de legume, prin blender sau pe razatoare. Pasta astfel obtinuta se pune apoi intr-un tifon sau strecuratoare si se stoarce, ca sa ramana numai sucul limpede. Pentru ca tratementul se aplica numai pe scalp, o ceapa medie este suficienta pentru un masaj. Simplu si deloc costisitor! Asta este vestea buna. 😄 Vestea proasta este ca va trebui sa faceti chestia asta de fiecare data cand aplicati tratamentul, adica inainte de fiecare spalare. Si ATENTIE !!! daca aveti scalpul sensibil sa nu stati mai mult de 30 de minute cu licoarea in cap, pentru ca altfel va veti trezi cu iritatii ale pielii.
                                                                                            pixabay.com

Eu am ales sa introduc sucul de ceapa in rutina mea de ingrijire a parului astfel:
  • inainte de a ma spala pe cap (deci cam 1 data la 7 zile) aplic pe scalp urmatoarea masca: 3 linguri suc de ceapa + 1 lingurita ulei de cocos + 1 lingurita ulei de masline + 1 lingurita miere + 2 picaturi ulei esential de rozmarin. Masez 10 minute si apoi las sa actioneze alte 30 de minute.
  • clatesc parul la final cu o infuzie (10 – 15 minute) de plante facuta din 4 linguri dintr-un amestec de plante, la 1 litru de apa fiarta. Amestecul de plante este compus din: frunze de mesteacan, radacina de urzica, radacina de brusture, flori de musetel, scoarta de stejar si ulei esential de lavanda. Acestea toate au proprietati ce previn caderea parului si contribuie la mentinerea unui par frumos si sanatos prin tonifierea radacinii, activarea circulatiei sanguine la nivelul pielii capului si reglarea secretiei de sebum. Plantele le iau de la plafar si le prefer pe cele varsate (nu la plic). Ajunsa acasa, le rastorn pe toate intr-un castron mare, le amestec bine si apoi le pun in pungi de hartie, urmand a le folosi in infuzie, asa cum v-am descris mai sus. Uleiul de lavanda se gaseste tot la plafar, dar aveti grija sa cumparati unul de buna calitate si sa fie de uz intern (nu pentru aromoterapie!).
  • intern, iau zilnic (in cure de cate 1 saptamana cu 1 saptamana pauza) un sfert de pahar de suc de ceapa in care pun o lingura de miere. Pentru ca am o gastrita care ma supara uneori, prefer sa iau acest amestec imediat dupa masa de seara, in loc de desert. 😄
Am inceput sa aplic tot ceea ce v-am scris mai sus de vreo luna incoace si sper sa vad rezultatele cat mai repede.

joi, 15 august 2019

Cea mai buna inghetata de ciocolata


Cum va spuneam si cu alte ocazii, blogul acesta nu are pretentia de a fi unul culinar. Dar, de-a lungul timpului, am descoperit cateva retete grozave de mancaruri, prajituri sau bauturi pe care vreau sa le impartasesc cu voi. Reteta de inghetata de mai jos este una dintre aceste retete speciale.
Este speciala din mai multe motive, dintre care primul si cel mai important ar fi ca se face repede. :)
Al doilea motiv este ca se face fara sa prelucrati termic ouale, deci fara mare bataie de cap, daaar … MARE ATENTIE ca acestea sa fie proaspete si de buna calitate!

Asadar, reteta pentru cea mai buna inghetata de ciocolata :
Ingrediente:
  • 140 gr ciocolata amaruie de menaj min. 50% cacao
  • 2 linguri mari de cacao
  • 50 gr unt min. 80% grasime
  • 125 gr zahar brun (facut farin – eu il rasnesc in rasnita electrica de cafea)
  • 3 oua mari (sau 4 de marime medie)
  • 400 ml smantana pt frisca
  • 50 gr migdale (optional)


Mod de preparare:
1. Ciocolata taiata cuburi se pune impreuna cu cacaoa, untul si 6 linguri de apa intr-un vas, la bain marie. Se tine pe foc, amestecandu-se mereu, pana se topeste ciocolata si se obtine un amestec omogen. Apoi se lasa la racit.
2. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si cu zaharul care se adauga treptat. Cand s-a obtinut consistenta de bezea a albusurilor se pun galbenusurile unul cate unul, apoi compozitia de ciocolata racita.
3. Smantana se bate intr-un vas separat pana se obtine frisca. Apoi se rastoarna peste compozitia de oua si ciocolata, amestecand usor cu o spatula, pana la omogenizarea totala.
4. La sfarsit se adauga migdalele, taiate marunt.
5. Se toarna in caserole de plastic si se da la congelator.



Din ingredientele de mai sus va ies cam 2 caserole de 500 gr. Marele secret al acestei inghetate (de fapt al tuturor inghetatelor facute in casa, fara aparat de inghetata) este ca dupa ce o bagati in congelator, sa o scoateti din ora in ora (in primele 3 – 4 ore) si sa o amestecati din nou, temeinic, ca sa nu se formeze ace de gheata in compozitie.

Va sfatuiesc sa incercati aceasta reteta delicioasa. Va asigur ca nici o alta ingetata mancata dupa aceea nu va mai fi la fel! :)



miercuri, 31 iulie 2019

Metoda Curly Girl - Inceputuri


Desi au trecut deja 11 luni de cand tin CG, ma simt uneori tot ca la inceput. Pentru ca inca nu am invatat toate metodele de aplicare a produselor de styling si nici toate nevoile parului meu. Totul depinde de cat de degradat si traumatizat a fost parul inainte de CG si de cum reactioneaza dupa ce incepi sa il tratezi cu “bunatati” CG. Exista si o perioada de tranzitie, in care parul se schimba si se adapteaza noilor conditii. Pentru unii mai norocosi perioada asta e foarte scurta. Pentru altii insa – asa ca mine - tranzitia dureaza mai mult. La toate astea, adaugati si varsta si necesitatile hormonale: pentru ca intr-un fel arata un par la 25 de ani si altfel la 55.

In orice caz, cuvantul magic este “perseverenta” si rezultatele vor veni la un moment dat.

                                                   sursa foto: https://pexels-library.com

Si acum sa va povestesc despre inceputuri…

Pasul nr. 1: Dupa ce ati facut spalarea finala cu un sampon cu SLS, puteti incepe efectiv metoda CG. Atentie insa! Nu aruncati samponul cu SLS in ideea ca nu mai aveti nevoie de el. Cu siguranta, veti mai avea! Cand? Atunci cand din neatentie sau nestiinta veti folosi un produs non-CG, cand va veti duce la salon pentru un tuns si coafeza nu a auzit sau nu foloseste produse CG, etc.

Pasul nr. 2: Aplicati masca – hidratanta sau cu proteine, functie de necesitatile parului vostru. Masca se aplica 1 data / saptamana, pe parul ud, dupa samponare. Se aplica numai pe par si nu pe scalp. Va acoperiti capul cu o casca de dus, peste care va puneti o caciulita sau un prosop incalzit. Mentineti masca pe par min. 30 minute.

Pasul nr. 3: Indepartati masca, clatind bine. Prin “clatind bine”, chiar asta inteleg. :) Adica trebuie sa acordati o atentie sporita clatirii, cateva minute bune, intre 5 – 8 minute pentru fiecare produs ce trebuie clatit.

Pasul nr. 4: Aplicati balsamul, de-a lungul firului de par (nu e scalp). Daca masca a fost hidratanta, folositi balsam cu proteina, iar daca masca a fost cu proteina, atunci folositi balsam hidratant. Dupa cum vedeti, deja trebuie sa aveti cel putin 5 produse si inca n-am ajuns la partea de styling! :)

Pasul nr. 5: Ca la pasul nr. 3 – adica trebuie sa clatiti bine balsamul. Dar in cazul in care va decideti sa folositi balsamul pe post de produs de leave-in, atunci balsmul nu se clateste de tot. Eu personal prefer sa clatesc total balsamul si sa aplic leave-in separat.

Pasul nr. 6: Incepem sa aplicam produsele de styling. Unele fete le aplica pe parul siroind de apa. Eu prefer sa le aplic pe parul umed, dupa ce scot excesul de apa, tinand parul cateva minute intr-un prosop de microfibra sau un tricou vechi de bumbac. De retinut ca in CG nu mai folosim prosopul obisnuit de frotir pentru ca absoarbe prea multa apa din par, iar prin frecare produce frizz si afecteaza firul. O alta regula este ca produsele de styling se aplica numai pe firul de par (nu pe scalp), cu capul in jos.

Deci aplicam leave-in, de-alungul firelor de par, prin tehnica “praying hands”.

Pasul nr. 7: Aplicam gelul, tot pe firul de par, prin “praying hands”.

Pasul nr. 8: Daca vrem mai mult volum la radacina, putem prinde parul cu clame late. Tehnica nu e complicata, se cheama “meduza clipping” si gasiti filmulete cu explicatii pe youtube.

Pasul nr. 9: Uscam parul cu uscatorul dotat NEAPARAT cu difuzor sau il putem lasa sa se usuce natural. In orice caz, NU MAI ATINGEM parul pana nu s-a uscat definitiv.

Pasul nr. 10: Spargem crusta gelului cu palmele in care am pus 1 – 2 picaturi de ulei (de struguri, migdale sau argan). Pentru volum, scuturam radacinile cu mainile goale sau cu un pieptene lung special.

Si acestea sunt inceputurile… Urmeaza aprofundarea cunostintelor si, cel mai important, practica !


Alte postari in care gasiti informatii despre metoda Curly Girl sunt:






vineri, 28 iunie 2019

Redobandirea parului frumos sau metoda Curly Girl

Stiati ca 80% din populatie are parul cret sau ondulat? Si ca oricine poate obtine bucle frumoase, printr-o ingrijire corecta a parului, folosind metoda Curly Girl (pe scurt CG) ?


Despre CG auzisem inca de acum cativa ani, ba chiar am si incercat-o atunci, fara prea mare succes insa, pentru ca nu aprofundasem metoda, iar spalatul numai cu balsam in loc de sampon nu-i pria parului meu deloc.


Intre timp am citit cartea “Curly girl: the handbook” a lui Lorraine Massey - cea care este inventatoarea metodei si am descoperit pe Facebook grupul de suport Curly Girl Method Romania. Si de aici incolo totul a fost … floare la ureche.


Floare la ureche, vorba vine, pentru ca inainte de a incepe ingrijirea parului dupa metoda CG trebuie sa citesti mult si sa te documentezi serios, daca vrei sa ai rezultate si parul tau sa revina la viata, cu bucle spectaculoase si sanatoase.


Se incepe cu o samponare cu un sampon cu sulfati (SLS) dar care sa nu contina si siliconi. Sulfatii sunt ingrediente ce se vor evita pe viitor, nu vom mai cumpara sampoane cu sulfati, dar, inainte de a incepe efectiv metoda CG este nevoie de o curatare a parului in profunzime, pentru a spala toate produsele acumulate pe firul de par, produse care il impiedica sa-si formeze buclele in mod natural.


Se trece apoi la testele pentru hidratare si porozitate, tipul de par/bucle si, functie de rezultatele testelor se achizitioneaza produsele de ingrijire & styling care, credeti-ma, nu sunt putine: sampon, masca, balsam, leave-in, gel. Pentru inceput e bine sa-ti cumperi produse ieftine, pana inveti care este rutina de ingrijire si cantitatea de produs ce-i este necesara parului tau pentru a se aseza frumos. Unele persoane obtin rezultate aproape imediat, altele dupa luni bune de incercari si cautari.




Toate acestea sunt generalitati legate de CGM = Curly Girl Method. In postarile viitoare voi incerca sa dezvolt ABC-ul expus mai sus si modul in care aplic eu metoda.

sursa foto: https://pexels-library.com

duminică, 5 mai 2019

Clatirea cu ulei sau cura de ulei Koksuk


Nu e foarte clar care este originea acestei cure cu ulei. Unii sustin ca este o foarte veche practica ayurvedica, altii ca tara de origine ar fi Rusia. In orice caz, eu o practic de multi ani de zile si mi-a intrat in rutina de dimineata.

S-a constatat ca dimineata toxinele din corp se afla depozitate in glandele bucale, ca rezultat al metabolismului proteic. Iar clatirea cu ulei duce la eliminarea unei mari parti din aceste toxine si microbi. Cum se procedeaza: dimineata, la trezire, luati in gura o cantitate nu foarte mare de ulei (cam 1 lingura) si o plimbati prin gura, inainte si inapoi, timp de 15 – 20 minute. La final, uleiul se transforma intr-o pasta alba, pe care trebuie neaparat sa o scuipati. Acest amestec nu trebuie inghitit, pentru ca ar insemna sa introduceti inapoi in organism toxinele pe care v-ati chinuit sa le extrageti prin clatire. Cura necesita un pic de practica, pentru a deprinde miscarile si a obisnui muschii faciali sa faca acest efort timp de 20 minute. Se recomanda sa se inceapa gradual, cu cate 2 – 5 minute zilnic si, pe masura ce va obisnuiti sa mariti treptat timpul alocat procedurii.
Uleiul folosit pentru clatire difera si el, functie de “originea” metodei: adeptii originii ayurvedice recomanda uleiul de cocos sau susan, in timp ce adeptii “originii” rusesti pe cel de floarea-soarelui. Insa, de orice tip ar fi el, uleiul trebuie sa fie neaparat presat la rece.



Rezumand:
1. practicati clatirea cu ulei dimineata, pe stomacul gol, inainte de spalatul pe dinti sau de a bea apa;
2. clatiti timp de max. 15 – 20 minute. Dupa acest timp, chiar daca veti prelungi procedura, nu veti obtine beneficii suplimentare. Un fel de … ce e mult, nu e neaparat si mai bun. :)
3. daca nu obtineti pasta alba la sfarsit, inseamna ca miscarile nu au fost eficiente si ar trebui sa scuipati uleiul din gura si sa reluati procedura;
4. uleiul trebuie sa fie neaparat presat la rece;
5. NU INGHITITI emulsia formata;
6. dupa ce scuipati emulsia, trebuie sa va clatiti bine gura, mai intai cu apa calduta, apoi cu un amestec de apa cu sare, pentru a elimina definitiv particulele de ulei ramase si care contin toxine;
7. dupa clatirea cu sare, curati bine limba cu racleta speciala (sau cu partea periutei de dinti special conceputa pt limba), de opt ori longitudinal si de alte opt ori transversal;


Cura cu ulei are numeroase beneficii: eliminarea halitozei si a bacteriilor ce duc la formarea de carii dentare, o sanatate mai buna a gingiilor (exista studii care au confirmat ca efectul curei cu ulei este mai bun decat cel al folosirii regulate a apelor de gura cu clorhexidina), elasticitatea arterelor, o digestie si un somn mai bune, un ten luminos si fara acnee, plus o stare generala de bine.
Daca nu vreti sa o practicati zilnic, ar fi bine sa incercati macar 14 zile pe luna, in perioada cand Luna este in descrestere.
Va mai spun ca marele nostru vindecator, Valeriu Popa, recomanda tuturor persoanelor cura de ulei Koksuk. Este o procedura simpla, care aduce mari beneficii si poate preveni multe boli.

sursa foto: pixabay.com

joi, 11 aprilie 2019

Tehnica substitutiei


Intr-una din zilele trecute, tot google-ind 😊, am dat peste descrierea unei tehnici de NLP (neuro-linguistic programming) care dupa parerea mea ajuta foarte mult in corectarea inhibitiilor, emotiilor legate de un anume eveniment, etc. si care, practicata metodic, ne poate schimba viata in bine.
Tehnica se numeste SWISH PATTERN (sau TEHNICA SUBSTITUTIEI), nu e foarte complicata, se bazeaza pe vizualizarea anumitor imagini /situatii si poate fi invatata foarte usor. V-o redau mai jos, asa cum este ea prezentata in cartea "Cinci minute tamaduitoare" a lui Jane Alexander.


TEHNICA SUBSTITUTIEI

1. Mai intai trebuie sa identifici comportamentul pe care vrei sa-l schimbi. Inchide ochii si alege o imagine sugestiva – gandeste-te la ce vezi exact inainte de a-ti incepe comportamentul obisnuit. Cum te simti in aceasta stare? Incearca sa te simti cat mai neplacut posibil. Poti sa fii chiar tu, simtindu-se si aratand marunt si neinsemnat.

2. Creeaza o imagine despre cum ti-ar placea sa arati si sa te simti – in starea ta increzatoare si energizata ideala. Fa-o sa fie cat mai puternica. Vei simti un frison de energie in momentul cand vei ajunge la o imagine potrivita.

3. Inchipuie-ti ca imaginea ta neplacuta este afisata pe un ecran mare de cinematograf – mare, colorat si clar – este o imagine oribila.

4. Aseaza noua imagine, in care esti increzator si plin de energie, pe ecran, in coltul din stanga jos. Aceasta imagine este la inceput mica si alb-negru.

5. Acum poti incepe “substitutia”. Mareste brusc mica imagine pozitiva pana cand umple tot ecranul, acoperind complet imaginea negativa. Pe masura ce se extinde, imaginea devine luminoasa, colorata si clara. Imaginea negativa se restrange intr-un colt, devenind mica si intunecata.

6. Deschide ochii, bate cu picioarele in pamant si scutura-ti membrele. Scoate-ti imaginea din minte.

7. Acum repeta pasii 4 si 5 de cinci ori - cat mai repede posibil, oprindu-te si stergand ecranul intre substitutii.

Programarea pentru succes: Imaginea negativa trebuie sa devina din ce in ce mai greu de pastrat in minte. Prin constituirea unei atitudini pozitive, te programezi pentru succes. Intareste-ti increderea practicand substitutia chiar inainte de a intra intr-o situatie dificila si observa diferenta!

Sper ca informatia sa va fie de folos si sa folositi aceasta tehnica. Eu o voi folosi, cu siguranta!

duminică, 7 aprilie 2019

Programul unei zile perfecte

Foarte interesant mi s-a parut programul zilnic pe care il recomanda Mikhail Tombak in cartea sa "Cum sa traim 150 de ani". Dupa postarile Ziua buna se cunoaste de dimineata (1) si (2), m-am gandit ca ar fi interesant sa va redau si cum arata in viziunea sa programul complet al unei zile perfecte:


Cum sa va programati ziua conform ritmului biologic
1. Treziti-va intre 5 a.m. si 6 a.m.

2. Clatiti-va gura.

3. Beti o jumatate de pahar de apa de izvor, apa minerala sau apa din gheata topita, cu o lingurita de miere.

4. Spalati-va pe fata si pe dinti.

5. Masati-va urechile cu mainile timp de aproximativ un minut.

6.  Faceti orice set de exercitii de intarire a coloanei.

7. Masati-va organismul cu un prosop umed, cald, pana pielea se face rosie si apoi faceti un dus.

8. Dusul trebuie sa fie alternant fierbinte si caldut, caldut si rece, fierbinte si rece. Temperaturile trebuie sa fie confortabile.

9. Turnati apa intr-un lighean (10 - 15 cm); puneti pietricele rotunde si calcati pe ele (timp de 2 - 3 minute), pentru a va masa picioarele. Stergeti-va bine cu un prosop si puneti o pereche de sosete.

10. Faceti exercitii de respiratie timp de 2 - 4 minute.

11. Mergeti repede sau alergati  (in functie de conditia fizica) 3-5 km, daca este posibil, in padure sau intr-un parc.

12. Eu personal prefer sa mananc de 2 ori pe zi: o data la pranz si a doua oara intre 6 p.m. si 7 p.m. Aceasta este bine mai ales pentru persoanele ale caror slujbe sunt de natura intelectuala. Pentru aceia a caror munca implica mai mult efort fizic, se recomanda urmatorul program de mese:

micul dejun intre 7 a.m. si 9 a.m.

pranzul intre 11 a.m. si 2 p.m.

cina intre 6 p.m. si 8 p.m.

13. La 10 p.m. executati 10-15 respiratii purificatoare.

14. Faceti un dus alternant cald - rece.

15. Somnul intre 10 p.m. si 2 a.m. este foarte calm, adanc si odihnitor (in special pentru sistemul nervos). Daca nu puteti adormi  intre 10 p.m. si 11 p.m., ci va culcati intre 1 a.m. si 3 a.m., puneti ceasul sa sune la 5 a.m. in primele patru zile. Va veti simti obosit in primele zile, dar aceasta va va permite sa va reglati somnul in functie de fiziologie.

Desigur ca pentru noi, cei care mergem la birou dimineata, este mai complicat sa respectam toate punctele de mai sus, dar o mare parte dintre ele putem sa le includem in programul nostru zilnic. Odata creata rutina, va va fi din ce in ce mai usor sa o urmati, iar beneficiile pentru starea voastra de bine - atat mentala, cat si fizica - nu vor intarzia sa apara.