marți, 17 septembrie 2019

Porozitatea parului - Teste


Probabil ca va intrebati de ce e necesar sa cunoastem porozitatea parului. E important, pentru ca astfel stim de ce anume are nevoie parul nostru si cu ce produse trebuie sa-l hranim, ce tratamente sa-i aplicam pentru a-l mentine frumos sau a-l readuce la viata.

Porozitatea firului de par poate fi scazuta, medie sau ridicata. Firul de par cu porozitate scazuta seamana cu un con de brad inchis, cu petalele perfect asezate. Porozitatea medie – cu un con putin mai deschis, iar porozitatea ridicata – cu un con deschis total, cu petalele departate mult de baza. Petalele conului de brad sunt similare cuticulelor firului de par – cu cat sunt mai deschise, cu atat parul este mai poros si deci absorbe mai multa apa sau uleiuri.

                                                                   sursa foto: pixabay.com
Si pentru ca nu putem vedea cu ochiul liber cum sunt asezate cuticulele firului de par, exista un test simplu pe care il putem face acasa, pentru a stabili nivelul porozitatii.

Luati un fir de par cazut natural. Nu trebuie smuls, iar firul trebuie sa fie curat, fara produse de styling, uleiuri, masti, etc. Puneti firul de par intr-un pahar cu apa de robinet si dupa 4 minute verificati unde a ajuns:
  • Daca firul pluteste la suprafata apei - inseamna ca aveti porozitate scazuta
  • Daca firul este la jumatatea paharului sau partial scufundat in apa – inseamna ca aveti porozitate normala / medie
  •  Daca firul este total scufundat, pe fundul paharului – insemana ca aveti porozitate ridicata

Exista si alte metode de a stabili gradul de porozitate, dar testul paharului mi se pare cel  mai concludent. Oricum, din cand in cand, testul trebuie repetat, pentru a vedea daca nivelul de porozitate nu s-a modificat. Asa ca dupa samponare, puneti deoparte cateva din firele ce cad natural la spalat. Dupa ce s-au uscat, refaceti testul.

Un alt indicator al nivelului de porozitate este dat de timpul necesar uscarii parului. Daca parul vi se usuca repede dupa spalare, atunci aveti porozitate ridicata. Daca se usuca greu, atunci porozitatea este scazuta.

Pentru a putea recunoaste mai usor diferitele tipuri de porozitati, va redau mai jos caracterisiticile fiecaruia dintre ele.

Caracteristici ale parului cu porozitate ridicata:
  • Absoarbe apa imediat;
  •  Se usuca repede;
  •  Nu poate retine umezeala;
  •  Apare des frizzul;
  •  La sfarsitul rutinei de spalare trebuie aplicat un jet de apa rece pentru a inchide cuticulele;
  •  Produsele de styling se aplica pe parul foarte ud, cu apa siroind din el;
  • Pentru styling, prefera unturile si cremele mai bogate, mai “grele”;
  •  La sfarsitul rutinei de styling, trebuie folosit un ulei pentru sigilarea cuticulelor;
  •  Uleiurile potrivite pentru ingrijire sunt cele de cocos sau ricin;


Caracteristici ale parului cu porozitate medie:
  • Absoarbe si retine usor umezeala;
  •  Este lucios si sanatos;
  •  Este plin de volum si elasticitate;
  •  Se coafeaza, vopseste si intretine usor;


Caracteristici ale parului cu porozitate scazuta:
  • Se imbiba mai greu cu apa, atunci cand parul este stropit cu apa, aceasta sta pe firul de par in bobite mici;
  •  Dureaza mult pana se usuca total;
  •  Uleiurile naturale nu intra in par;
  •  Acumuleaza repede build-up;
  •  Dificil de vopsit, vopseaua nu prinde sau prinde mai greu culoarea;
  •  Parul pare sanatos, dar nu are prea multa elasticitate si volum;
  •  E nevoie de caldura pentru deep conditioning sau alte masti si tratamente aplicate;
  •  Uleiurile potrivite pentru ingrijire sunt cele light cum ar fi uleiul de argan, de samburi de struguri sau jojoba;
  •  Produsele de styling se aplica pe parul umed si nu ud, deci nu cu apa siroind din el;
  •  Pentru styling, prefera produsele mai usoare, cum ar fi gelurile light si spumele de par;


Cand treceti la ingrijirea parului dupa metoda Curly Girl (CGM) este neparata nevoie sa va faceti inainte acest test, pentru a putea alege si aplica in mod corect produsele de ingrijire si styling, functie de tipul vostru de par.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu