luni, 20 noiembrie 2017

Idei pentru micul de dejun - Briose cu dovleac

Uneori intru in pana de idei si nu mai stiu ce sa mananc la micul dejun. Vi se intampla si voua, banuiesc. Sunt, desigur, multcunoscutele smoothiuri, cerealele cu fructe uscate si iaurt, micul dejun englezesc servit atunci cand ai suficient timp sa-l prepari - cel mai probabil in weekend. Si mai sunt si briosele : sarate, dulci, cu fructe sau fara.
Briosele sunt perfecte pentru micul dejun sau pentru gustarea de la ora 10 sau ceaiul de la ora 5.
Si sunt si foarte usor de facut, chiar si pentru incepatori.
Astazi va scriu reteta mea preferata de briose, briose cu dovleac.

Ingrediente: 400 gr piure de dovleac (dovleacul spalat, taiat si copt in prealabil, il pasati bine ca pentru piure), 125 gr zahar brun, 4 oua, un praf de sare, 300 gr faina alba tip 650 (sau 150 gr alba si 150 gr integrala), 1/2 plic praf de copt (aprox. 8 gr), 8 linguri de nuci tocate, 1 lingurita scortisoara macinata, 100 ml ulei (de floarea soarelui sau struguri)

Mod de preparare: Intr-un bol se bat ouale (ca pentru omleta), dupa care se adauga zaharul (rasnit, ca sa obtinem o pulbere fina, asemanatoare cu zaharul farin) si piureul de dovleac.
Separat, intr-un alt bol se cerne faina, praful de copt. Se adauga sarea, scortisoara si nucile tocate.
Se amesteca apoi ingredientele uscate cu cele umede si la sfarsit se pune uleiul, incorporandu-se treptat in amestec.
Intr-o tava de briose, unsa in prealabil cu putin ulei, se pun hartiile speciale de briose, apoi fiecare se umple 3/4 cu aluat.
Se dau la cuptor, la foc mic (cuptorul setat la 2), pe raftul din mijloc, timp de 30 minute (sau pana trec testul scobitorii).
Din ingredientele de mai sus ies 18 de briose (o tava si jumatate daca aveti ca mine, tava mica de 12 bucati).



Reteta originala a mamei mele prevedea 300 gr de zahar, dar, asa cum obisnuiesc, am scazut cantitatea la minimum acceptabil, astfel incat sa fie bune la gust, dar si un pic mai sanatoase, fara prea mult zahar.
Puteti folosi faina alba tip 650 sau combinatie de faina alba si integrala. Nu va sfatuiesc sa faceti aceasta reteta numai cu faina integrala pentru ca briosele nu vor creste suficient si vor ramane umede in interior.


Daca aveti dovleacul copt dinainte (de exemplu il puneti la cuptor sambata si faceti briosele duminica, pentru a nu va ocupa prea mult timp), aceasta reteta se face in 40 - 45 de minute (cu tot cu timpul de coacere).
Deci super simplu si rapid. O reteta potrivita pentru acest anotimp, cand aroma de dovleac copt si prajituri de cuptor este de poveste!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu