luni, 16 aprilie 2018

Ziua buna se cunoaste de dimineata (1)


E foarte important cum iti incepi fiecare zi. Esential, chiar. Atitudinea din primele clipe de dupa trezire  determina intregul curs al orelor viitoare. Daca te trezesti greu, esti mohorata si plictisita, mai mult ca sigur ca ziua ta nu va fi prea grozava.

Dar este foarte simplu sa schimbam totul, in doar cateva minute. Va redau mai jos un fragment dintr-o carte ce reprezinta o lectura usoara, dar foarte folositoare: Jane Alexander – “Cinci minute tamaduitoare”. Fragmentul se refera exact la clipele de dupa trezire si la ceea ce ar fi bine sa faci ca sa pornesti cu dreptul intr-o noua zi, relaxata si plina de voie buna. Si totul nu dureaza – asa cum precizeaza si titlul cartii – mai mult de 5 minute.

TREZIREA MINTII SI A TRUPULUI

1.       Cand te trezesti nu sari imediat din pat – petrece un timp devenind constient de propriul corp. Cum il simti?

2.     Intinde-ti corpul, indoind usor bratele deasupra capului si intinzand picioarele spre capatul patului.

3.    Adu-ti genunchii la piept si lasa-i sa cada usor intr-o parte. Incet, intoarce-ti capul si bratele in directie opusa. S-ar putea sa simti cum iti trosnesc cateva vertebre. Repeta miscarea in cealalta parte.

4.       Stai pe marginea patului. Cu o miscare foarte usoara, coboara-ti urechea dreapta spre umarul drept, apoi urechea stanga spre umarul stang. Repeta de cinci ori.

5.   Acum ridica-te in picioare. Simte forta solida si linistita a pamantului inaltandu-se prin picioarele tale. Ridica bratele si imagineaza-ti ca soarele iti patrunde prin crestetul capului, umplandu-te de incredere si optimism.

6.    Adu-ti bratele la nivelul taliei si roteste-le cu blandete dintr-o parte in alta, lasandu-ti corpul sa se rasuceasca usor din talie. Imagineaza-ti ca devii indeajuns de elastic ca sa faci fata tuturor dificultatilor zilei.

7.   Impreuneaza-ti mainile, inchide ochii si stabileste-ti telul pentru ziua care urmeaza. Poate fi ceva de genul “Voi face in asa fel ca ziua mea de munca sa fie caracterizata de viziune, adevar si bunatate sufleteasca.” Alege-ti scopul propriu, dar sa fie unul incarcat de semnificatii.

Ce ne indeamna de fapt sa facem? Cateva miscari de stretching (punctele 2, 4 si 5), de yoga ( punctele 3  si 7) si qigong (punctele 1 si 6). Foarte simplu, nimic spectaculos in esenta, dar foarte folositor pentru o zi reusita.

La punctul 3, in loc de miscarea recomandata, care in limba engleza se numeste windshield wiper pose sau mai simplu, belly twist, iar in sanscrita Jathara Parivartanasana, mie imi place sa fac o alta miscare, si anume supine spinal twist sau Supta Matsyendrasana. Daca nu va este clar din descrierea de mai sus cum anume sa o efectuati, puteti da o cautare pe google dupa denumirile pe care vi le-am scris si veti gasi cu siguranta descrieri amanuntite ale pozitiilor sau mici filmulete.

 

          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu