vineri, 15 septembrie 2017

Compot de fructe fara zahar

Sa reducem cantitatea de zahar consumata este o recomandare pe care o auzim zilnic la TV. Dar oare cati dintre noi si facem acest lucru? Sunt convinsa ca foarte putini, pentru ca fascinatia zaharului este mare pentru aproape oricine. Mai putin pentru frate-meu, care nu le are cu dulciurile. Nici nu stiu cum e posibil asa ceva !:)

Totusi, eu ma straduiesc sa mananc sanatos, asa ca am incercat tot felul de metode si retete ca sa reduc cantitatea de zahar din alimentele consumate. Incercand sa respect si regula de a manca preponderent fructe autohtone si de a le conserva, atunci cand nu sunt in sezon, am descoperit o metoda foarte interesanta, descrisa in cartea Retete pentru sanatatea noastra a d-nei Elena Pridie, carte pe care va recomand sa o cititi.
Mai jos, va redau integral capitolul care a fost sursa mea de inspiratie pentru compoturile de iarna:

"499. CONSERVAREA FRUCTELOR PENTRU IARNA

De obicei, fructele se conserva pentru iarna sub forma de compoturi, gemuri, dulceturi, jeleuri, etc. Dezavantajul acestui mod de conservare il reprezinta cantitatea mare de zahar care trebuie folosita, de obicei o cantitate de zahar echivalenta cu cantitatea de fructe utilizata.
Va recomand in continuare sa incercati sa conservati pentru iarna fructele fara zahar, printr-o alta metoda, foarte la indemana.
Pentru aceasta, aveti nevoie neaparat de borcane cu capace care se inchid foarte bine, de fructele pe care doriti sa le conservati si de suc dintr-un alt fruct, care se va turna peste fructe in borcane. Cum se procedeaza:
Se aleg fructe sanatoase, nelovite, aromate, parfumate, bine coapte.
Pregatiti cu ajutorul blenderului un suc din unul din fructele acestea: visine, afine, mere, struguri. (Pot fi si altele, dar acestea sunt cele mai bune). Intrucat s-ar putea ca acestea sa nu va fie disponibile in sezonul in care va aflati, este bine sa pregatiti sucul ca pe sucul de rosii si punandu-l in sticle inchise cu dopuri de cauciuc, il veti folosi atunci cand veti avea nevoie de el.
Ce fructe se pot conserva astfel: capsuni, cirese albe si negre, visine, caise, piersici, mere, pere, prune, gutui; din afine, portocale, ananas, struguri (must dulce,) se pot prepara cele mai bune sucuri pentru conservarea lor.
Fructele se aseaza in borcane, apasandu-le bine, pentru a incapea cat mai multe. Daca sunt mai mari, se taie bucati, indepartandu-se samburii si cotoarele. Se toarna apoi deasupra sucul de fructe (de alt fel decat fructul asezat in borcan), se pune capacul, iar borcanele se fierb la bain-marie."

Prin aceasta metoda am conservat in ultimii ani fructe pentru iarna. Am pus capsuni, cirese albe si negre, boabe de struguri si piersici. Ca suc, am folosit initial sucul de visine, dar era foarte mult de munca, sucul trebuia facut in iunie cand apar visinele, fiert si el la bain-marie ca sa tina pana cand apareau si alte fructe (gen caise, piersici), asa ca in al doilea an am renuntat si am folosit in loc suc de mere bio.
Toate conservele de compot (pentru ca de fapt asta sunt) mi-au tinut impecabil, chiar si doi ani, fara sa am conditii speciale de depozitare, pe balcon, la bloc. Singurul neajuns pe care il gasesc metodei este ca fructele, desi raman tari si ferme, isi pierd culoarea initiala. Este posibil sa fie si din cauza faptului ca le fierb prea mult la bain-marie (35 minute de cand incepe sa fiarba apa in vas), dar le fierb asa ca sa fiu sigura ca imi tin peste iarna. Din pacate, in carte nu este dat timpul de fierbere la bain-marie, asa ca am ales timpul la ... inspiratie.
Si o poza cu borcanele de anul asta, amestec de piersici mai mici, taiate jumatati, cu boabe de struguri negri dulci, fara samburi:


Revenind la cartea din care v-am citat, eu am gasit-o extrem de utila, am invatat din ea o multime de lucruri despre gatitul sanatos. Are si multe alte sfaturi practice pentru gospodine si retete vegetariene simplu de facut, sanatoase si gustoase. Din pacate, in ciuda faptului ca sunt zeci de bloguri de cooking, eu nu am gasit nicaieri o reteta inspirata de aceasta carte sau vreo referire la ea, desi, repet, contine multe lucruri interesante.

Pentru cele care aveti copii sau tineti la silueta si sanatatea voastra, incercati reteta de conservare a fructelor pe care v-am descris-o azi. Va asigur ca nu o sa va para rau !

Alte retete sanatoase fara zahar, pe care le puteti incerca sunt:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu