duminică, 7 aprilie 2019

Programul unei zile perfecte

Foarte interesant mi s-a parut programul zilnic pe care il recomanda Mikhail Tombak in cartea sa "Cum sa traim 150 de ani". Dupa postarile Ziua buna se cunoaste de dimineata (1) si (2), m-am gandit ca ar fi interesant sa va redau si cum arata in viziunea sa programul complet al unei zile perfecte:


Cum sa va programati ziua conform ritmului biologic
1. Treziti-va intre 5 a.m. si 6 a.m.

2. Clatiti-va gura.

3. Beti o jumatate de pahar de apa de izvor, apa minerala sau apa din gheata topita, cu o lingurita de miere.

4. Spalati-va pe fata si pe dinti.

5. Masati-va urechile cu mainile timp de aproximativ un minut.

6.  Faceti orice set de exercitii de intarire a coloanei.

7. Masati-va organismul cu un prosop umed, cald, pana pielea se face rosie si apoi faceti un dus.

8. Dusul trebuie sa fie alternant fierbinte si caldut, caldut si rece, fierbinte si rece. Temperaturile trebuie sa fie confortabile.

9. Turnati apa intr-un lighean (10 - 15 cm); puneti pietricele rotunde si calcati pe ele (timp de 2 - 3 minute), pentru a va masa picioarele. Stergeti-va bine cu un prosop si puneti o pereche de sosete.

10. Faceti exercitii de respiratie timp de 2 - 4 minute.

11. Mergeti repede sau alergati  (in functie de conditia fizica) 3-5 km, daca este posibil, in padure sau intr-un parc.

12. Eu personal prefer sa mananc de 2 ori pe zi: o data la pranz si a doua oara intre 6 p.m. si 7 p.m. Aceasta este bine mai ales pentru persoanele ale caror slujbe sunt de natura intelectuala. Pentru aceia a caror munca implica mai mult efort fizic, se recomanda urmatorul program de mese:

micul dejun intre 7 a.m. si 9 a.m.

pranzul intre 11 a.m. si 2 p.m.

cina intre 6 p.m. si 8 p.m.

13. La 10 p.m. executati 10-15 respiratii purificatoare.

14. Faceti un dus alternant cald - rece.

15. Somnul intre 10 p.m. si 2 a.m. este foarte calm, adanc si odihnitor (in special pentru sistemul nervos). Daca nu puteti adormi  intre 10 p.m. si 11 p.m., ci va culcati intre 1 a.m. si 3 a.m., puneti ceasul sa sune la 5 a.m. in primele patru zile. Va veti simti obosit in primele zile, dar aceasta va va permite sa va reglati somnul in functie de fiziologie.

Desigur ca pentru noi, cei care mergem la birou dimineata, este mai complicat sa respectam toate punctele de mai sus, dar o mare parte dintre ele putem sa le includem in programul nostru zilnic. Odata creata rutina, va va fi din ce in ce mai usor sa o urmati, iar beneficiile pentru starea voastra de bine - atat mentala, cat si fizica - nu vor intarzia sa apara. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu