vineri, 2 februarie 2018

Cvas din fulgi de ovaz

O bautura grozava pe care am descoperit-o recent este cvasul din fulgi de ovaz. Cvasul sau kvasul cum ii spun rusii, care l-au si inventat, este o bautura racoritoare, cu gust acrisor, preparata prin fermentare din tot felul de fructe, legume si apa sau graunte si apa sau paine si apa.

Pe langa faptul ca este gustoasa, are o multime de beneficii pentru sanatate, printre care:
  1. imbunatateste digestia
  2. curata corpul de substante toxice
  3. scade colesterolul rau
  4. imbunatateste functionarea sistemului cardio-vascular
  5. relaxeaza sistemul nervos si reduce stresul
  6. intareste sistemul imunitar
  7. ajuta la slabit sau la mentinerea unei greutati corporale optime
Intr-un cuvant, este grovaza si se face foarte simplu, din ingrediente putine. Cel mai complicat este ca trebuie sa aveti rabdare, cel putin la inceput. Asta pentru ca se face in doua etape: in prima etapa trebuie sa obtineti starterul sau mai pe romaneste, plamadeala. Apoi etapa a doua, in care veti obtine cvasul propriu zis.
1. Starter sau plamadeala
Ingrediente: 1 cana fulgi de ovaz, 2 linguri de zahar brun, 2,5 litri apa plata
2. Cvas
Ingrediente: Plamadeala, 2 linguri de zahar brun, 2 litri de apa plata 
Mod de preparare:
Intr-un brocan de 3 litri cu capac se pun toate ingredientele de mai sus. Se lasa la temperatura camerei, timp de 3 zile. Din cand in cand, mai agitati borcanul si deschideti capacul ca sa iasa gazul acumulat de la fermentare.
Dupa cele 3 zile, aruncati lichidul si peste fulgii de ovaz astfel inmuiati (adica peste plamadeala), mai puneti alte 2 linguri de zahar brun si 2 litri de apa plata si lasati din nou la temperatura camerei, timp de alte 3 - 5 zile. La fel ca mai inainte, agitati din cand in cand borcanul si deschideti capacul. Agitatul borcanului este suficient, nu trebuie sa amestecati cu lingura. Daca totusi vreti sa o faceti, alegeti o lingura de lemn curata, preferabil una pe care sa o aveti special numai pentru prepararea cvasului.
Dupa cele 3 - 5 zile strecurati si puneti lichidul rezultat la frigider, in sticle cu dop. Stabiliti aceasta a doua perioada de fermentare dupa cum va spune instinctul si papilele gustative. Lichidul rezultat are un gust acrisor-dulceag, in care predomina aroma de fulgi de ovaz. Eu il las pe al meu acum, iarna, timp de 4 zile la fermentat,  pe blatul din bucatarie. La vara banuiesc ca voi reduce perioada la 3 zile. Ramane de vazut.
Din plamadeala ramasa pe fundul borcanului dupa ce ati strecurat lichidul, mai puteti face transe noi de cvas de inca 10 ori, urmand acelasi procedeu: adica puneti zahar si apa.
A 11-a oara, aruncati jumatate din plamadeala si inlocuiti-o cu 1/2  cana de fulgi de ovaz proaspeti. Apoi adaugati cele 2 linguri de zahar, cei 2 litri de apa si reluati procedeul.
Plamadeala, in cazul in care nu o folositi in transe succesive de cvas, o puteti tine intr-un borcan cu capac, la frigider, timp de 7 zile.
Observatii:
- fulgii de ovaz sa fie din aceia mai tari, nu din cei taiati si macinati fin, care se inmoaie foarte repede.
- sticlele in care tineti cvasul la frigider pot fi de sticla sau plastic, dar sunt de preferat cele de sticla bruna, cu capac.
- cvasul este foarte bun de baut seara, inainte de culcare sau dimineata, pe stomacul gol.
Promit sa revin si cu alte retete de cvas, care sunt la fel de bune ca acesta. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu