Dependenta de zahar este o chestie serioasa si foarte adevarata. Sunt putine persoane care nu sunt afectate de aceasta dependenta, majoritatea fiind fortati de vreo afectiune sa nu manance atat de multe dulciuri pe cat ar dori.
Recunosc ca si eu am zile cand am pofta de dulciuri, in ciuda faptului ca ma straduiesc sa mananc cat mai sanatos si sa am grija de silueta mea. Atunci cand vreau insa neaparat sa mananc "ceva bun", incerc sa fac prajituri in casa. In postarea de azi, va prezint o prajitura adaptata la un dulce cu cat mai putin zahar. Reteta originala se chema "prajitura turnata, cu fructe" si era prajitura pe care mama o facea in mod frecvent atunci cand noi, copiii, ii ceream ceva dulce. Originalul avea de trei ori mai mult zahar, plus zahar farin care se presara peste, la servire.
Iata insa reteta mea:
Pentru masurarea ingredientelor aveti nevoie de o cana (de ceai, de 250 ml capacitate) si o lingura mai mare.
Ingrediente: 1/2 cana zahar brun, 5 linguri apa, 4 linguri ulei, 1 cana faina alba (sau 1/2 cana faina alba si 1/2 cana faina integrala), 4 oua, esenta de vanilie home-made, 1 lingurita zahar vanilat home-made, coaja rasa de lamaie si / sau portocala (numai daca fructele sunt bio !!!), 1 lingurita praf de copt, fructe.
Mod de preparare: Zaharul si zaharul vanilat se amesteca cu cele 5 linguri de apa, se pun apoi la foc mic amestecand continuu, pana se topesc cristalele de zahar. Obtinem astfel un sirop, care se fierbe 2-3 minute, dupa care se lasa sa se raceasca.
Albusurile de la cele 4 oua se bat spuma, ca la bezele (deci inainte sa le bateti puneti un praf de sare si cateva picaturi de suc de lamaie). Adaugati siropul de zahar si galbenusurile unul cate unul.
Separat, intr-un alt bol se cerne faina. Se amesteca apoi cu praful de copt si coaja de lamaie. Toate aceste ingrediente uscate se adauga in bolul cu albusurile, amestecand usor, ca sa ne ramana aluatul cat mai pufos. Punem si cateva picaturi din esenta de vanilie si, la sfarsit, adaugam pe rand cate o lingura de ulei, amestecand usor pana la incorporarea totala.
Esenta de vanilie si zaharul vanilat se fac foarte usor in casa, am sa va dau reteta intr-o postare viitoare.
Coaja
de lamaie este bine sa o folositi numai daca aveti fructe bio. Daca
nu, puteti renunta la acest ingredient sau il puteti cumpara ambalat la
plic. Exista asa ceva la raionul de alimente bio din orice supermarket.
Aluatul se toarna intr-o tava unsa in prealabil cu ulei si tapetata cu faina. Eu folosesc o tava de 24 x 38 cm. Deasupra se pun fructe de sezon, feliate. Toamna puteti folosi prune, piersici, mere, pere sau boabe de struguri taiate jumatati. Primavara si vara puteti folosi capsuni, cirese, visine, caise, zmeura sau afine (acestea doua din urma se pun intregi). Iarna o puteti face cu felii de portocala, grepfruit sau dovleac.
Se tine la foc mic, aproximativ 30 minute sau pana ce trece testul scobitorii.
Este o prajitura putin costisitoare, care se face foarte repede si care ne potoleste pofta de dulce, fara sa aiba mult zahar in compozitie. Daca vreti sa o faceti 100% sanatoasa, puteti folosi numai faina integrala (1 cana), dar aveti grija sa feliati fructele cat mai subtire, pentru a nu apasa prea tare pe aluat, care in aceste conditii este mai dens.
Din cantitatile date ies 21 - 28 bucati (functie de cat de mari le taiati).
Eu am facut in acest weekend doua tavi si ma uit acum, cand scriu, la ultimele sase bucati. :) Data viitoare promit sa fac si fotografii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu