miercuri, 27 septembrie 2017

Masti cu fructe de vara - AFINELE

Ma uit pe fereastra si in calendar si, da, vad ca vara s-a sfarsit. Calendarul imi spune ca s-a sfarsit chiar si prima luna din toamna! Va spun asta ca sa fiti siguri ca nu sunt chiar cu capul in nori. :) Totusi, afinele se mai gasesc inca in piata. Cele de cultura cu siguranta, ba, pe ici, pe colo, prin pietele mai bune, chiar si afinele de munte.

Astazi mi-am propus sa va dau 2 retete grozave de masti cu bobitele astea pline de antioxidanti, care protejeaza pielea de distrugerea celulara, intaresc peretii vaselor de sange si reduc aparitia capilarelor sparte sub piele. Adica exact ce trebuie pentru un ten sensibil si cuperozic. Bineinteles ca si alte tipuri de piele pot beneficia de proprietatile miraculoase ale afinelor. Dar, asa cum v-am obisnuit, toate retetele de cosmetice home-made prezentate pe acest blog sunt verificate de mine, fiind specifice necesitatilor tenului meu.

Reteta home-made masca cu afine pentru ten cuperozic
Ingrediente: 1 ceasca de afine proaspete, 1 lingura de miere, 1 lingura ulei de masline, 1/2 cana faina de ovaz.
Preparare: Faina de ovaz se obtine rasnind fulgii de ovaz in rasnita de cafea. Trebuiesc rasniti bine, ca sa fie o pulbere fina. Afinele se zdrobesc in blender, dupa care se adauga celelalte ingrediente si se amesteca pana se obtine un amestec omogen. Masca se intinde pe fata si se tine 15 - 20 minute. Restul amestecului se poate pastra pana la o saptamana in frigider si se poate folosi ulterior.

Atunci cand eu pregatesc aceasta masca, o folosesc de 2 ori intr-o saptamana, de obicei martea si vinerea. Este grozava pentru ten.
sursa: pixabay.com

O alta reteta, tot cu afine, de data aceasta masca pentru par:
Ingrediente: 1 ceasca de afine (sau 1 cana daca aveti parul mai lung sau mai bogat), 2 linguri ulei de masline, 1 lingura de miere.

Afinele se zdrobesc in blender, se adauga restul ingredientelor si se mixeaza. Amestecul se intinde pe firele de par, masandu-se apoi si la radacina. Este indicata pentru stimularea cresterii parului.

Si dupa ce va faceti aceste doua masti, nu uitati sa folositi restul afinelor cumparate, intr-un mic de dejun sanatos, de exemplu in quinoa cu afine: 1 ceasca de afine, 1/2 ceasca quinoa, 1 ceasca lapte de orez sau de migdale (puteti folosi si alt sortiment de lapte, dar cu acestea iese mai gustoasa. Daca nu aveti lapte, nu-i bai, merge si fara.), 1 ligura de miere, 1 lingurita scortisoara.

Quinoa se spala, apoi se pune in apa care deja clocoteste (1 parte quinoa la 3 parti apa). Fierbe destul de repede, 10 - 15 minute. Va dati seama cand e gata, ca ii apar un fel de codite-cerculet. Se scurge, apoi se amesteca cu laptele si se lasa acoperit alte 15 minute, dupa care se amesteca cu mierea, scortisoara si afinele. Foarte gustos si mai ales, foarte sanatos!

In concluzie, nu ocoliti afinele atunci cand le vedeti prin piata. Cumparati mai ales din cele de padure. Ce nu consumati in 2- 3 zile, puteti congela fara probleme. Isi vor pastra proprietatile si le puteti manca si folosi in miez de iarna (dupa ce le dezghetati lent, la temperatura camerei), la fel ca pe cele proaspete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu