luni, 14 septembrie 2020

Periajul uscat al corpului

Periajul uscat este la moda de ceva vreme, dar el nu este un procedeu inventat recent. Este cunoscut de cei ce practica medicina ayurvedica, fiind folosit din vremuri vechi. 

Puteti beneficia de periajul uscat al pielii in timpul unei sedinte la spa, dar il puteti face si voi singuri, acasa. 

Unii experti in beauty si sanatate recomanda aplicarea acestui procedeu zilnic, in special dimineata, ca parte a ritualului de detoxifiere si intretinere a pielii corpului. Este foarte simplu si necostisitor. Aveti nevoie doar de o perie cu peri naturali si cateva minute in plus alocate in rutina zilnica. 

Beneficiile nu sunt putine. Pe langa obtinerea unei pieli matasoase datorita exfolierii de suprafata, periajul uscat stimuleaza circulatia, fiind revigorant si energizant. 

Deoarece periile, chiar si cele naturale, sunt aspre si pot fi astfel neprietenoase cu pielea, eu am ales sa inlocuiesc peria cu un prosop mic, pe care il ud complet, apoi il storc bine si il folosesc in acelasi fel in care as folosi peria. Asa pot face miscarile de periere mult mai energice si stimulez in acelasi timp straturile dermei in profunzime.


Periajul se face intotdeauna de jos in sus, cu miscari directionate catre inima. Se incepe de la talpi, iar miscarile se repeta de catre 8 – 10 ori inainte de a trece la urmatoarea zona a corpului: glezne, picioare, solduri, fese, abdomen (unde miscarile de periere se fac circular, in sensul acelor de ceasornic), brate, piept, umeri si gat. Pentru sani / piept se fac tot miscari circulare, separat, pentru fiecare san in parte, usor si cu grija sa nu ranim pielea.

Fata nu o includem in acest ritual, desi se face periaj uscat si pentru fata, dar avem nevoie de o perie sau burete mic, special destinat tenului. Sfatul meu este sa nu abuzati de periajul uscat al fetei, mai ales daca aveti ten sensibil.


Daca folositi o perie (neaparat cu peri naturali !!!) pentru a realiza periajul uscat, aceasta fiind un pic mai aspra, periajul se face o data pe saptamana. Daca insa folositi prosopul ud, asa cum va spuneam ca fac eu, puteti face acest ritual zilnic. Activeaza sistemul imunitar, energizeaza corpul si stimuleaza pielea in profunzime. Unele studii sustin ca ajuta si la ameliorarea celulitei, desi nu toata lumea e de acord cu acest lucru. 

In orice caz, periajul uscat e un procedeu cosmetic si de intretinere corporala ce merita inclus in rutina voastra zilnica. Are multiple beneficii, deci nu veti regreta ca ii alocati 3 – 5 minute in fiecare dimineata.

sursa foto: www.pexels.com

luni, 29 iunie 2020

5 alimente pentru un abdomen plat


Sunt convinsa ca v-ar interesa sa aflati care sunt alimentele minune ce ne ajuta sa avem un abdomen plat. Surprinzator, ele sunt destul de multe, dar eu, citind recent un articol scris de Kathleen Felton pentru health.com, m-am oprit la 5 dintre ele, care mi  s-au parut cele mai interesante si usor de inclus in dieta noastra zilnica.

  • Castravetele - datorita quercitinei si a continutului mare de apa (96%) castravetele previne balonarea. Il puteti manca in salate, cu iaurt sau hummus.



  • Lintea – foarte nutritiva, lintea este plina de proteine si fibre ce asigura satietatea. Este si o buna sursa de fier, lucru important, pentru ca s-a dovedit ca un deficit de fier poate incetini metabolismul. O puteti adauga in salate sau folosi in locul orezului brun. De asemenea, merge bine cu peste si alte legume.



  • Banana – foarte buna pentru o gustare de dupa-amiaza. Pe langa potasiu, banana contine si un  amidon rezistent, un carbohidrat sanatos pe care organismul il digera incet, tinandu-te astfel satul mai mult timp. Acest amidon incurajeaza de asemenea ficatul sa treaca pe modul de ardere a grasimilor, prin asta dand un boost metabolismului. Previne totodata si retentia de apa.



  • Fenicul – aceasta iarba aromatica perena ofera certe beneficii abdomenului. De secole, feniculul a fost folosit pentru a imbunatati digestia, a elimina gazele si spasmele abdominale. Il puteti consuma crud sau gatit. Incercati-l pe pizza sau in supa de rosii. Si ceaiul din seminte de fenicul este foarte bun, aromat si gustos. Se prepara infuzie, timp de 10 minute, adaugand 2 lingurite la 250 ml apa fiarta. Pentru a elibera mai bine toate uleiurile volatile, zdrobiti putin semintele inainte de a prepara infuzia. Se serveste cate o ceasca, dupa mesele principale.




  • Papaya – fructul tropical bogat in vitaminele A, C, E, acid folic si o enzima numita papaina care ajuta intestinul nostru sa descompuna alimentele greu digerabile. Este grozava in amestecuri de smoothie, salate sau chiar pe gratar, cu putin ulei de masline.


sursa foto: pixabay.com




marți, 9 iunie 2020

Micul post Shinya sau postul intermitent - update din izolare


In perioada de izolare datorata Covid19 am avut doua revelatii: prima, ca poti sa slabesti chiar daca stai inchis in casa si a doua, ca poti sa lucrezi de acasa chiar mai bine decat de la birou, desi ochiul vigilent al sefului nu este pe tine. Cum cea de-a doua chestie nu face obiectul blogului, sa ne concentram pe prima: secretul slabitului cand esti inchis intr-un minuscul apartament dintr-un vechi bloc comunist.

Secretul, de fapt, nu este un secret si am mai scris despre asta in articolul Ajutor pentru slabit – micul post Shinya. Acest tip de post se mai numeste si intermittent fasting  sau pe romaneste post intermitent.

In cele doua luni cat am stat acasa, mi-am schimbat putin orele la care luam masa si am constatat cu surprindere ca daca mancam un mic dejun mai consistent pe la ora 9:30 – 10:00, nu imi mai era foame pana pe la 5:00 dupa-amiaza. Ba, daca luam o mica gustare, gen doua tablete de ciocolata neagra sau cateva stafide si niste nuci, puteam sa resist pana la cina de la ora 18:30.

Am ramas pe orarul asta de luat masa fara mare efort si, combinat cu un program zilnic de sport de o ora – o ora si jumatate, am dat jos in cele doua luni 4 kg. S-au topit ca prin minune, lucru care mi se parea imposibil cu doar cateva saptamani in urma, in special dupa ce am aflat ca nu vom putea face prea multa miscare in afara casei pana la inceputul verii.


                                           sursa foto: pixabay.com

Acum, am revenit la birou, dar am ramas cu acelasi program de masa, adica micul dejun la 9:30 – 10:00 si o gustare mica pe la 15:30 – 16:00, ca atunci cand ajung acasa sa am suficienta energie sa pot face si ceva sport timp de 45 – 60 minute, inainte de cina luata cel tarziu la ora 19:00.

Recapituland, regulile pentru postul intermitent sunt simple:
ü cina nu mai tarziu de ora 19:00 – 19:30
ü  ora de culcare la 22:00
ü  intre cina si micul dejun trebuie sa existe min. 14 ore in care nu se mananca nimic
ü  dimineata, la trezire, se beau 2 pahare cu apa plata (in total 500 – 600 ml)
ü  micul dejun se serveste la ora 9:00 – 9:30, dar daca se poate prelungi pana la 10:00 –10:30, cu atat mai bine
ü  dupa 4 – 5 ore de la micul dejun, daca apare foamea, se poate servi o gustare mica (o banana sau alt fruct, 2 tablete de ciocolata neagra min. 70% cacao, cateva stafide si 2 - 3 nuci sau alune, un baton de musli cu fructe, un iaurt mic, etc.)

Pe langa faptul ca ajuta la slabit, postul intermitent este benefic si pentru sanatate: imbunatateste memoria, digestia si starea de spirit, elimina balonarea de dupa masa, scade riscul de cancer si boli cardiovasculare, protejeaza impotriva bolilor degenerative ca Parkinson sau Alzheimer, prelungeste durata de viata.



vineri, 17 aprilie 2020

Supa de macris


Nu stiu cum se face, dar si postarea de astazi este tot despre mancare, ba mai mult, tot despre o supa. Dar nu puteam sa las sa treaca perioada asta a anului si sa ratati sezonul de macris bun de supa.

Pun pariu ca toata lumea a auzit de loboda, dar nu foarte multi de macris. Ce este macrisul? Tot ca loboda, niste frunze bune de mancat. Din pacate, nu se gasesc peste tot prin piete, dar daca sunteti perseverenti sau va duceti la piata Obor, sigur gasiti pe cineva care vinde macris. Partea cea mai faina e ca la supa sau ciorba de macris (cum vreti sa-i spuneti) nu e nevoie de bors sau altceva de acrit, pentru ca macrisul este el acrisor, nu mult, ci numai atat cat sa-i dea preparatului un gust bun, bun de tot, de n-o sa va opriti dupa prima farfurie. Dar nu-i problema, pentru ca iata o alta veste buna: supa de macris (ca orice supa / ciorba de frunze) nu ingrasa!

Asa, deci v-ati prins, ca sa faceti supa de macris, va trebuie, evident, macris. 😄 Sa zicem ca ati avut bafta si l-ati cumparat. Acum urmeaza partea in care il spalati temeinic si pentru a fi super siguri ca mai scoatem din el ce substante dubioase a acumulat prin ravna cultivatorilor, il lasam intr-un bol cu apa rece si bicarbonat de sodiu. Eu pun o lingura cu varf de bicarbonat la 1 litru de apa si il las sa stea cam 20 – 30 de minute. Apoi scot frunzele si le mai spal o data cu jet de apa rece, inainte de a le folosi.

Si acum iata si reteta mea de supa de macris care, by the way, este o reteta vegetariana. Pe net, daca veti da o cautare dupa “supa de macris” veti descoperi tot felul de retete cu smantana sau lapte. Dar eu va asigur ca reteta mea simpla, fara ingrediente de origine animala, este delicioasa si nici nu trebuie sa fiti maestri bucatari ca sa va iasa buna din prima incercare!

Supa de macris

Ingrediente:

- 4 legaturi de macris
- 1 ardei galben
- 1 morcov potrivit
- 1 ceapa medie
- 1 lingura de orez sau 3 – 4 cartofi nu prea mari
- 1 legatura de marar
- 2 linguri de ulei
- sare
- 3,5 – 4 l apa

Preparare:

Macrisul se spala cum v-am explicat mai sus, iar coditele nu se arunca, ci se toaca marunt.

Ceapa se curata si taie marunt, morcovul se curata si se da pe razatoarea mare, ardeiul se spala, se curata si se taie cubulete. Ceapa, morcovul si ardeiul se calesc in ulei cateva minute. Apoi se pune putina apa si lasa acoperite cu capacul, lasandu-se cateva minute la inabusit, la foc mic.

Se pune apa, coditele de macris si cartofii curatati si taiati cuburi. Cartofii pot fi inlocuiti cu o lingura de orez*.

Se lasa sa fiarba cam 20 minute, apoi se adauga frunzele de macris.

Se mai fierbe totul inca 5 minute, apoi se stinge focul si se adauga legatura de marar tocata marunt in prealabil.
Timpul de fierbere e aproximativ, depinde de cat de fraged este macrisul.

*Desi iese buna si cu orez, mie imi place mai mult supa de macris cu cartofi. Cartofii o fac mai satioasa si nu mai e nevoie sa o serviti cu felii de paine alaturi.

Am fotografiat numai ingredientele pentru ca pana sa prind o lumina mai buna pentru a trage in poza si o farfurie plina, s-a terminat supa! Data viitoare cand o mai fac, promit sa fiu mai vigilenta si sa vin cu un update la reteta! 😃

Asta e reteta mea de supa de macris. Foarte simpla, usor de facut si gustoasa. Macrisul se gaseste din primavara pana in toamna, dar cel mai bun este primavara, cand si frunzele si coditele sunt fragede. Neaparat sa incercati!

Pofta buna!

joi, 5 martie 2020

Cea mai buna supa de rosii

Trebuie sa recunosc ca nu imi prea place sa gatesc. Rareori intru cu maxima placere in bucatarie, iar daca acest lucru se intampla, pana sa termin cu preparatul, imi cam zboara entuziasmul. 

Exista totusi cateva mancaruri pe care mi-e drag sa le fac, asta pentru ca le si mananc cu placere. Un alt motiv pentru care imi plac, este ca se fac simplu si repede. Supa de rosii este una din aceste mancaruri. De obicei, o fac vara, cand se gasesc rosii din belsug si sunt bine coapte si gustoase. Asta cu gustul e o chestie discutabila in ultima vreme, dar sa trecem peste, fiindca ar trebui sa deschidem o paranteza mult prea mare sau lunga. 😃

De cand am descoperit rosiile uscate, fac supa de rosii chiar si in toiul iernii. Sau, cum e cazul de astazi, la inceputul primaverii. Combinatia de rosii uscate cu rosii proaspete este grozava si daca renuntati la paine, supa asta face minuni atat pentru silueta, cat si pentru sanatate, rosiile fiind mult mai sanatoase gatite, decat crude.



Supa de rosii


Ingrediente: 
- 1,5 kg rosii bine coapte (sau 3 conserve de rosii decojite la cutie)
- 1 pachet de rosii uscate (simple, doar deshidratate si uscate, nu din acelea in ulei sau otet)
- 1 ceapa medie
- 2 morcovi
- 4 catei de usturoi
- 1 lingura rasa de zahar
- sare, piper
- 1 lingurita de cimbru uscat
- 40 ml ulei de masline
- 2 linguri mari de orez

Mod de preparare:

Prepararea acestei supe incepe cu o seara inainte, cand spalati rosiile uscate, pe care apoi le puneti intr-un vas si turnati peste ele apa calduta. Acoperiti si lasati peste noapte.

A doua zi, cand va apucati propriu-zis de pregatirea supei, strecurati rosiile uscate, dar nu aruncati zeama in care au stat! Le decojiti cu atentie (asta este o operatiune mai laborioasa si care cere oarece aptitudini, dar nu va lasati descurajati 😃 ) si le tocati marunt.

Rosiile proaspete trebuiesc si ele decojite si apoi taiate cuburi. O parte din ele eu le pun in blender, ca sa iasa supa mai colorata si un pic mai groasa.

Separat, se taie ceapa marunt, iar morcovii (spalati si curatati in prealabil) se dau pe razatoarea mare. Usturoiul se curata si se zdrobeste.

In cei 40 ml ulei de masline se pune la calit ceapa si morcovul. Cand incep sa se inmoaie, se adauga o ceasca cu apa, se pune capacul peste oala si se lasa legumele la inabusit alte 10 min. Se toarna apoi rosiile proaspete si cele uscate. Adaugati si apa in care au stat rosiile uscate. Daca mai e nevoie, mai adaugati putina apa, functie de cat de groasa vreti sa va iasa supa. Tot acum se pune si orezul spalat in prealabil si usturoiul zdrobit.
Se lasa la fiert aprox. 20 min. Se potriveste de sare si zahar, se adauga cimbrul. Se mai lasa sa fiarba alte 10 - 15 min., pana cand orezul este fiert. Daca vreti, la sfarsit, puteti asezona si cu piper negru, proaspat macinat.


Pofta buna! 🍵

vineri, 21 februarie 2020

Bautura longevitatii


Ati vizitat cu totii in vacanta de iarna cel putin un targ de Craciun. Macar pe cel din orasul vostru, daca n-ati fost si prin alte parti. Si ce au in comun toate aceste targuri? In afara de Mos Craciun, desigur. 😄 Toate au cel putin o casuta unde se vinde vin fiert.

Ati ghicit, postarea de astazi este despre vinul fiert, dar nu orice fel de vin fiert, ci din cel care ne ajuta sa fim cat mai longevivi. Reteta pentru “bautura longevitatii” – caci asa se cheama – am gasit-o in cartea "Cum sa traim 150 de ani" a lui Mikhail Tombak. M-am bucurat, pentru ca vinul fiert e una dintre bauturile mele preferate pe timp de iarna. Iar acum, ca nu prea am mai avut iarna, am baut-o rar. Dar garantarea longevitatii mi-a dat un nou imbold si voi incerca sa o fac cat mai des, fara sa mai tin cont de anotimp. 😄

Reteta e super-simpla, asa cum v-am obisnuit: 2 sticle de vin rosu dulce sau demi-dulce, 0,5 l apa plata, scortisoara, nucsoara, cuisoare, 10 felii de lamaie fara coaja si putin coniac.

sursa foto: pixabay.com

Mod de preparare: se toarna intr-un vas vinul si apa, se fierb la foc mic timp de 10 min., se adauga mirodeniile si feliile de lamaie si se mai fierbe totul inca 5 min. La sfarsit se pune 1 lingurita de coniac, se opreste focul si se lasa sa stea acoperit alte 20 min.

Amestecul se bea caldut, o data pe saptamana, alaturi de prieteni. 😄 Asta pentru ca cele de mai sus va ajung pentru 10 de portii (10 de pahare a cate 180 - 200 ml fiecare).

In cazul in care totusi se intampla sa fiti singuri si nu vreti sa va bateti capul cu calcule ce par complicate in orice duminica seara 😄, iata si cantitatile pentru 1 singura portie: 150 ml vin, 50 ml apa, plus 1 felie de lamaie si mirodeniile precizate mai sus. Cantitatea aia de coniac nu se prea poate diviza, asa ca puneti cu incredere o jumatate de lingurita sau scoateti-o de tot din reteta, dupa cum preferati.

In rest … duminica placuta si fiti cat mai veseli si longevivi!