miercuri, 12 decembrie 2018

Cum ne ajuta vasul Neti sa ne ferim de raceala


In ultimele zile am fost foarte racita si am tusit rau. Evident, am evitat cat am putut de mult medicamentele si am incercat sa ma vindec prin metode naturiste. Tot cautand remedii, am descoperit ca preventiv, pentru a reduce contractarea de infectii respiratorii, este recomandat sa folosim o data pe zi vasul Neti.

Pentru cei care nu stiu, vasul Neti este un recipient mic cu o pipa intr-o parte, care poate fi introdusa usor in nari. Seamana cu un ceainic mic si, de regula, este facut din ceramica, dar eu am vazut in farmacie si varianta din plastic. Cum lichidul care se toarna in el se foloseste la temperatura corpului, il putem accepta si pe cel din plastic, mai ales ca astfel vasul este mai usor si deci mai usor manevrabil. Pe net veti mai gasi de vanzare si varianta din inox.

Folosirea vasului si procedura in sine este simpla, dureaza putin, dar efectele pe termen lung se pare ca sunt spectaculoase:
- purifica si revitalizeaza caile respiratorii
- reduce alergiile
- apara de infectii respiratorii
- dreneaza sinusurile
- imbunatateste vederea

Si acum metoda de folosire: in vas se toarna o solutie salina (facuta din 500 ml apa si 1 lingurita de sare). Se toarna solutia in vas, se pune pipa vasului intr-una din nari si se inclina capul astfel incat apa care se toarna printr-o nara sa iasa prin celalalta. Procesul se repeta si pentru cealalta nara.
Totul este foarte simplu, insa pentru edificare completa, puteti urmari acest filmulet de youtube: 





Este foarte important ca apa folosita sa fie apa plata, filtrata sau apa de robinet fiarta in prealabil si apoi racita. Solutia salina trebuie folosita la temperatura corpului (deci nici prea fierbinte, dar nici rece) si sa aiba o concentratie de 1% (similara cu salinitatea existenta in sange). Considerand ca o lingurita are cam 5 g, puteti folositi aproximarea pe care v-am dat-o eu mai sus, dar daca vreti sa fiti absolut exacti, puteti cantari totul inainte. O sedinta (insemnand curatarea ambelor nari) necesita cam 500 ml.

In timpul procedurii nu se respira pe nas, se tine gura deschisa si se respira numai pe gura. Urmăriţi să nu strănutaţi, să nu înghiţiţi, să nu râdeţi, să nu vorbiţi şi să nu aveţi nici un fel de mişcări ale aerului prin nas, în timp ce apa se scurge prin el.

Dupa terminarea sedintei se sufla nasul si se usuca, prin practicarea unor respiratii rapide si puternice pe nas, cu gura inchisa:
- vă aplecaţi în faţă lăsând capul să atârne cu nasul îndreptat către podea. Presaţi uşor nasul între degetele de la mână, apoi, lăsându-l liber, inspiraţi uşor de 10 ori pe gură expirând pe nas;
- va ridicati capul si efectuati cate 10 respiratii puternice pe ambele nari, cate 10 pe nara stanga (se acopera nara dreapta cu degetul mare de la mana dreapta si se respira numai pe cea stanga), cate 10 pe nara dreapta (se acopera nara stanga cu degetul mare de la mana stanga si se respira numai pe nara dreapta) si din nou 10 respiratii pe ambele nari.
La sfarsit se aduce dosul palmei aproape de nari si se sufla catre ea, verificand daca mai exista apa sau umezeala ce curge din nas. Daca da, se repeta respiratiile descrise mai sus.

Toata procedura se face dimineata, pe stomacul gol, dupa toaleta de dimineata. Nu se practica in cazul in care sunteti raciti si aveti nasul infundat, dureri de cap sau de sinusuri.

Ultimul pas, dupa folosirea vasului Neti este de a unge interiorul narilor cu putin ulei comestibil (de masline, cocos, susan sau migdale). Aceasta procedura se numeste Nasya si completeaza tehnica de intretinere a nasului care vine – asa cum banuiesc ca v-ati dat seamna deja - din practica yoga, din tehnicile yoghine de purificare a organismului.

Simplu, dar eficient! Cum am probleme si cu sinusurile, voi testa vasul Neti cat de curand si voi reveni cu un later edit pana la sfarsitul iernii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu