luni, 7 mai 2018

Oua rosii vopsite cu foi de ceapa


Aceasta postare ar fi trebui sa fie inainte de Pasti dar … mai bine mai tarziu decat niciodata, nu-i asa? Informatiile de mai jos le puteti folosi anul viitor sau, de ce nu, joi, 17 Mai, pentru ca este Inaltarea Domnului – sarbatoarea ortodoxa si atunci se fac din nou oua rosii.


Deci, ati ghicit, este vorba de reteta mea de inrosit oua folosind ingrediente naturale. “Reteta mea” este impropriu spus, pentru ca veti gasi informatii similare pe net in multe locuri. Eu doar va impartasesc modul in care am adaptat-o, dupa cateva incercari mai mult sau mai putin reusite.



Apa in care veti inrosi ouale va fi preparata cu ceva timp inainte, pentru ca trebuie sa fie rece atunci cand puneti in ea ouale la fiert. Eu o prepar cu o seara inainte. Aveti nevoie de apa si foi de ceapa rosie sau alba. Eu am folosit anul acesta din ambele, dar am facut lichidul separat, in doua vase diferite. Intr-unul am pus la fiert 750 ml de apa cu 2 maini pline de foi de ceapa rosie, iar in celalalt 750 ml de apa cu 2 maini pline de foi de ceapa alba. Se face un decoct din foile de ceapa, fierband amestecul timp de 10 – 15 minute. Apoi strecurati si puneti la racit.



Ouale se spala, apoi stampila cu data stantata pe ele se sterge cu o felie de lamaie sau cu o solutie obtinuta din ½ lingurita sare de lamaie si 1 lingurita apa. Se spala din nou, numai cu apa. Nu incercati sa le spalati cu detergent sau alte prostii asa cum am citit pe nu stiu ce site. Se pun la fiert in lichidul rece, pregatit din vreme, asa cum v-am explicat mai sus. Adaugati in apa si 1 lingurita rasa de sare. Din momentul in care apa incepe sa clocoteasca se fierb cam 8 - max. 10  minute. Spre sfarsitul fierberii, se adauga in apa si 1 - 2 linguri de otet de vin. Ouale se scot cu grija si se pun la scurs pe o farfurie tapetata cu hartie de bucatarie. Cand mai sunt inca un pic caldute, se sterg cu o hartie de bucatarie inmuiata in ulei, pentru a le da un luciu frumos.



Daca vreti sa le faceti mai atractive – asa cum vedeti ca sunt ale mele, in fotografie – va mai trebuie cateva frunze de patrunjel, o pereche de dresuri fine, putina sfoara sau ata un pic mai groasa (gen mouline) si ceva rabdare. Se taie dresurile si se pastreaza numai partea fina din ele. Daca vreti ca oule sa fie absolut perfecte, va trebui sa infasurati fiecare ou separat in dres. Daca nu va deranjeaza ca vopsirea sa fie un pic neregulata, puteti pune cate 4 – 5 oua in sir pe un dres. 





Cum se procedeaza (toate cele mai jos le veti face inainte de fierberea in zeama de foi de ceapa):

1. se leaga cu ata varful dresului

2. se umezeste oul

3. se aplica frunza pe ou

4. se baga cu grija oul in dres, cu atentie sa nu-i cada “decoratiunea” de pe el;

5. se leaga dresul strans, chiar langa varful oului, rasucind putin ciorapul daca e cazul; ideea e ca dresul sa fie cat mai intins, ca sa nu faca cute si sa tina lipita frunza pe ou;

6. se continua cu un nou ou, etc. Nu faceti mai mult de 4 – 5 oua pe un sir, pentru ca mai multe sunt greu de manevrat in oala, atunci cand le fierbeti.



Asta e tot. Simplu, nu? Mie cel mai complicat mi se pare stransul foilor de ceapa. Totusi, cred ca in ultimul timp din ce in ce mai multe persoane folosesc aceasta metoda de inrosit oua, pentru ca am vazut ca la piata, inainte de Paste, se vand foi de ceapa la pungute.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu