duminică, 25 martie 2018

Retete de sezon cu ...toporasi


Mie imi place foarte mult sa folosesc flori sau fructe in retetele home-made ale preparatelor de frumusete. Pentru ca suntem deja in luna martie si aceste flori vor incepe sa apara prin padure sau gradini, va dau astazi trei retete cu toporasi.

Pentru cei care nu stiu stiu cum arata aceste flori, iata:
                                              sursa: pixabay.com
Speram ca vremea in curand se va incalzi si veti puteti aduna florile intr-o excursie facuta prin padurile din preajma orasului. Pe langa toporasi, puteti aduna acum si alte plante bune, cum ar fi urzicile, leurda sau untisorul, pe care le puteti folosi pentru a va “infrumuseta” si interiorul corpului. 😊

Retetele simple, asa cum v-am obisnuit deja, sunt gasite in ziarul "Formula As", experimentate si apoi adaptate un pic de mine. Toporasii se folosesc in unele preparate proaspeti, dar daca ati cules mai multi, ii puteti usca si folosi ulterior dubland cantitatea de flori. Adica, in loc de 3 lingurite de flori proaspete, veti pune 6 de flori uscate.

1. Lapte demachiant

Ingrediente: 3 lingurite flori de toporasi proaspete, 250 ml lapte min. 3,5% grasime

Se pune laptele la fiert. Dupa ce da in clocot, se toarna peste florile de toporasi si se lasa la infuzat 1 ora. Apoi se strecoara si se aplica cu un disc demachiant pe fata, gat si decolteu. Se lasa 15 – 20 minute, apoi se clateste cu apa calduta.
Preparatul se poate pastra la frigider, 4 zile.
Fragezeste si intinereste pielea.
2.  Lotiune tonica

Ingrediente: flori proaspete de toporasi, otet de mere, apa distilata

Umpleti cu flori proaspete de toporasi un recipient de sticla, apoi turnati peste ele otet de mere cat sa le acopere. Inchideti vasul ermetic si lasati compozitia la macerat timp de 2 zile, la temperatura camerei, agitand recipientul de mai multe ori pe zi. Apoi strecurati, iar lichidul rezultat il amestecati cu aceeasi cantitate de apa distilata.
Se foloseste la fel ca o lotiune tonica, adica se aplica pe fata, gat si decolteu, dimineata si seara.

Are efect de tonifiere, catifelare, calmant si antiinflamator. Se spune ca aceasta lotiune era reteta preferata a imparatesei Sissi.
Pentru aceasta reteta va recomand sa folositi ca recipient o sticla de bere din aceea cu capac incorporat, ca aceasta:


                                     
3.   Baie cu petale de trandafir si flori de toporasi

Ingrediente: 1 cana si jumatate petale de trandafir uscate, 1 cana si jumatate flori de toporasi uscate

Amestecati florile si le puteti pune la pastrare in pungi de hartie sau intr-un borcan de sticla mai mare, cu capac. Pentru o baie se pune 1 mana de amestec de flori intr-un saculet de panza, care se leaga apoi de robinetul cazii. Dati drumul la apa si lasati-o sa curga fierbinte, prin saculet, in cada. Apoi dati drumul si la apa rece, astfel ca apa din cada sa ajunga la temperatura de 37 – 38 de grade Celsius. Saculetul trebuie sa fie permanent in apa, pe durata baii.

Baia cu flori de toporasi si trandafiri are efect de improspatare, relaxare, face pielea catifelata si neteda, estompeaza cicatricile.

Ca regula generala, inaintea oricarei bai de acest gen se face un dus, pentru a indeparta celulele moarte. Apoi pregatim apa de baie in cada, la o temperatura de 37 – 38 de grade Celsius – asa cum am spus mai sus – si stam in cada relaxat, timp de 15 – 20 min.

 sursa retete: "Formula As" nr. 1305/2018


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu