duminică, 10 decembrie 2017

Ceai de iarna

Inca n-a venit iarna cu adevarat, dar va puteti pregati din timp, pentru ca ingredientele din ceaiul de iarna despre care vreau sa va scriu astazi necesita oarece operatiuni in avans.
Compozitia ceaiului este urmatoarea: coji de portocala si / sau lamaie, coji de mar, stelute de anason, baton de scortisoara, petale de trandafir.
Cu batonul de scortisoara si stelutele de anason e simplu: le luati de la magazin. Petalele de trandafir le aveti de asta-vara (asta daca ati urmarit postarea mea de aici).
Mai complicat este cu cojile de fructe. In primul rand pentru ca acum e periculos sa mai folosesti coji de fructe, altele decat cele de la fructe bio (si ca sa fim foarte sinceri, nici cu astea nu putem fi siguri 100%). In plus, chiar si merele de la piata sunt mai nou date cu ceara, pentru ca si micii nostri producatori au urmat trendul de prelungire a valabilitatii fructelor prin orice mijloace.

sursa: pixabay.com
Asa ca sfatul nr. 1 este sa va cumparati fructe bio. Sfatul nr. 2 este sa le spalati bine si sa le tineti apoi timp de 20 minute intr-un vas cu apa in care ati pus 2 linguri de bicarbonat si 1/2 cana de otet.

sursa: pixabay.com
Dupa care, evident, le mai spalati inca o data. Apoi, bine sterse si uscate, le cojiti. Coaja se taie in felii subtiri si se pune pe coli albe de hartie la uscat. Se vor usca in 3-4 zile, dar daca sunteti nerabdatori, le puteti pune pe calorifer, unde se vor usca mult mai repede.
Prepararea ceaiului este cea obisnuita: adica turnati apa (nu foarte fierbinte, ci cam pe la 45 grade Celsius) peste amestecul descris mai sus si infuzati timp de 20 - 30 minute, dupa care il strecurati si se poate consuma.

Acest ceai este unul foarte gustos si parfumat si a devenit in timp unul dintre preferatele mele pe timp de iarna. Reteta am descoperit-o in cartea "Terapii de iarna"  de Doris Oarga si Carmen Gheorghe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu