duminică, 24 decembrie 2017

Retete home-made pentru detergenti si produse de curatat bucataria

Ati remarcat, desigur, ca rafturile supermarketurilor sunt pline de tot felul de detergenti de rufe, de vase, si de paste si prafuri de curatat. Ba, de ceva timp, au aparut detergenti de rufe speciali pentru rufele albe, altele pentru cele negre si altele pentru cele colorate.

Faza tare e ca majoritatea treburilor si a curateniei pot fi facute cu un singur fel de praf sau crema de curatat, iar rufele colorate pot fi spalate la fel de bine si cu detergentul pentru cele albe. Toate cele de mai sus nu sunt decat gaselnite de marketing, ca sa se vanda si sa se consume cat mai mult. Dar, pe langa faptul ca ne aglomeram dulapurile cu tot felul de produse, ne si poluam locuinta si apele reziduale atunci cand le folosim, pentru ca detergentii pentru curatenie au in compozitie tot felul de substante nocive.

O solutie impotriva aglomerarii dulapurilor ar fi sa folositi un singur produs pentru a curata si baia si bucataria. Dar, si mai bine, ar fi sa va faceti singure solutiile de curatare, mai ales ca retetele de obtinere ale acestora sunt super simple si, in principiu, nu e nevoie decat de doua - trei ingrediente: otet, sare si / sau bicarbonat de sodiu.

Asadar, pentru astazi, am sa va dau cateva retete home-made de preparare a produselor de curatenie pentru bucatarie.

1. Pentru desfundarea scurgerii de la chiuveta:
Turnati 1/2 de cana de bicarbonat de sodiu in scurgere dupa care turnati 2 cani de apa clocotita. Daca solutia de mai sus nu e este eficienta, puteti incerca si varianta urmatoare: peste 1/2 cana de bicarbonat de sodiu, adaugati 1/2 cana de otet. Acoperiti cu un capac de oala pana cand se termina reactia dintre cele 2 substante *, apoi turnati 1 l de apa clocotita.
* Daca nu stiati, atunci cand bicarbonatul de sodiu intra in contact cu otetul se formeaza o reactie, un fel de bolboroseala cu spuma. :)

2. Pentru curatarea tigailor:
- pe cele de inox frecati-le temeinic cu sare grunjoasa, apoi clatiti cu apa din belsug;
- cele acoperite cu teflon le puteti freca tot cu sare grunjoasa, dar amestecata cu ceva ulei de masline. Folositi la frecat o perie mai aspra, apoi clatiti cu apa fierbinte. 

3. Detergent de vase
Amestecati 1 cana de sapun lichid de Castilia, 3 linguri de apa si 8 picaturi de ulei esential de tea-tree sau rozmarin (sau alte esente, functie de preferintele voastre). Turnati amestecul intr-un recipient de plastic, agitati bine si sunteti gata de spalat vesela. Uleiul esential este un ingredient optional.

Daca va intrebati ce este sapunul de Castilia, atunci pot sa va spun ca acesta este facut din ingrediente naturale (apa, ulei organic de cocos si masline, ulei organic de canepa, ulei de Jojoba, acid Citric, Vitamina E). Este un sapun ce n-ar trebui sa va lipseasca din casa, daca doriti sa traiti cat mai natural si daca doriti sa va faceti singure produsele de igiena pentru corp si casa.

 4. Tocatoarele de lemn sau plastic
Se curata extrem de simplu, frecate cu lamaie. Taiati o lamaie in jumate si frecati cu ea tocatorul. Dupa 10 minute, il clatiti cu apa. Daca tocatorul necesita o frecare mai serioasa, folositi mai intai niste sare grunjoasa de bucatarie si apoi dati si cu jumatatea de lamaie.

5. Blaturile de bucatarie
Se amesteca intr-un recipient (tip spray, ca acela pt geamuri), 4 cescute de otet cu 4 cescute de apa. Acest amestec este bun pentru blaturile de lemn sau plastic. Pentru cele din granit sau alta piatra, folositi vodca in loc de otet in amestecul de mai sus.

6. Cuptor 
Incalziti usor cuptorul, apoi il stingeti si puteti stropi interiorul cu sprayul folosit pt blatul de bucatarie de mai sus (cel cu otet). Dupa ce il umeziti bine, aplicati sare fina pe portiunile care necesita curatare temeinica. lasati sa se raceasca cuptorul, apoi stergeti interiorul cu o carpa uda. Daca metoda nu da rezultatele dorite, incercati din nou, insa cu bicarbonat de sodiu in loc de sare. De data aceasta, nu lasati prea mult pana va apucati sa stergeti in interior, ci numai cateva minute.

Nu-i asa ca e foarte simplu? Veti vedea ca e si mult mai economic.
Data viitoare voi veni si cu retete pentru detergenti si pentru produse de curatenie a baii.


luni, 11 decembrie 2017

Ingrijirea tenului sensibil pe timp de iarna


Un lucru foarte important in ingrijirea tenului este sa stim cum sa facem acest lucru, functie de anotimp. Iarna este in mod special o provocare pentru orice ten, dar in mod special pentru cele sensibile si cuperozice.
Pe langa demachierea si tonifierea zilnica, trebuie sa acordam o grija deosebita protejarii impotriva frigului si a umezelii. Pentru asta, dimineata, inainte de a iesi afara, aplicati:
-         o fiola de colagen sau un ser antirid;
-          crema hidratanta (pe post de baza de machiaj);
-          fondul de ten sau o crema CC;
Desi suntem in plina iarna, unul dintre produse (crema hidratanta sau fondul de ten) trebuie sa aiba factor de protectie solara.
Pentru a proteja tenurile cuperozice, ar mai trebui sa fim atente si la diferentele de temperatura atunci cand iesim din casa, in frigul de afara. Din pacate, asta este un lucru ce nu prea il putem controla dar, putem folosi in diminetile foarte reci un fular ridicat cat mai sus, peste nas si obraji, iar la munte, atunci cand mergem la ski, neaparat sa purtam cagula.
Un alt factor care ne face tenul sa sufere in timpul iernii este uscaciunea din interiorul locuintei. Pentru asta, pe langa cremele hidratante si sprayurile cu apa termala aplicate zilnic pe fata, plus cei aprox. 1,5 - 2 litri de apa bauta zilnic, trebuie sa combatem aerul uscat din casa. Puteti folosi:
-          vase de ceramica umplute cu apa si puse pe calorifer;
-          un umidificator de buna calitate (recomandat este cel cu aburi reci);
Toate sfaturile mele de mai sus nu sunt lucruri greu de realizat, dar trebuie sa aveti grija sa le faceti zilnic, daca vreti sa va mentineti cat mai mult timp tineretea, supletea si frumusetea tenului.
Va urez o iarna de poveste si sa fiti frumoase!

duminică, 10 decembrie 2017

Ceai de iarna

Inca n-a venit iarna cu adevarat, dar va puteti pregati din timp, pentru ca ingredientele din ceaiul de iarna despre care vreau sa va scriu astazi necesita oarece operatiuni in avans.
Compozitia ceaiului este urmatoarea: coji de portocala si / sau lamaie, coji de mar, stelute de anason, baton de scortisoara, petale de trandafir.
Cu batonul de scortisoara si stelutele de anason e simplu: le luati de la magazin. Petalele de trandafir le aveti de asta-vara (asta daca ati urmarit postarea mea de aici).
Mai complicat este cu cojile de fructe. In primul rand pentru ca acum e periculos sa mai folosesti coji de fructe, altele decat cele de la fructe bio (si ca sa fim foarte sinceri, nici cu astea nu putem fi siguri 100%). In plus, chiar si merele de la piata sunt mai nou date cu ceara, pentru ca si micii nostri producatori au urmat trendul de prelungire a valabilitatii fructelor prin orice mijloace.

sursa: pixabay.com
Asa ca sfatul nr. 1 este sa va cumparati fructe bio. Sfatul nr. 2 este sa le spalati bine si sa le tineti apoi timp de 20 minute intr-un vas cu apa in care ati pus 2 linguri de bicarbonat si 1/2 cana de otet.

sursa: pixabay.com
Dupa care, evident, le mai spalati inca o data. Apoi, bine sterse si uscate, le cojiti. Coaja se taie in felii subtiri si se pune pe coli albe de hartie la uscat. Se vor usca in 3-4 zile, dar daca sunteti nerabdatori, le puteti pune pe calorifer, unde se vor usca mult mai repede.
Prepararea ceaiului este cea obisnuita: adica turnati apa (nu foarte fierbinte, ci cam pe la 45 grade Celsius) peste amestecul descris mai sus si infuzati timp de 20 - 30 minute, dupa care il strecurati si se poate consuma.

Acest ceai este unul foarte gustos si parfumat si a devenit in timp unul dintre preferatele mele pe timp de iarna. Reteta am descoperit-o in cartea "Terapii de iarna"  de Doris Oarga si Carmen Gheorghe.