vineri, 28 iulie 2017

Va prescriu medicamentul X si un hobby


Aceasta ar trebui sa fie reteta cu care oricare din noi sa iasa din cabinetul medicului dupa o consultatie. Ar mai trebui adaugate si 30 de minute de sport zilnic – dar las asta pentru o alta postare, ca nu vreau sa va sperii de tot.

“Zilele sunt atat de scurte, nu-mi mai ajunge timpul” ne plangem cu totii. Si se pare ca este adevarat, exista o teorie legata de rezonanta Schumann, care s-a descoperit ca a crescut mult dupa 1997. Si daca zilele s-au scurtat, acum nu mai putem face tot ceea ce faceau parintii sau bunicii nostri intr-o zi de acum 30 – 40 de ani. Dar nici preocuparile noastre nu mai sunt aceleasi, imi veti spune. Si va raspund ca da, este adevarat si este pacat ca este asa. Se gateste din ce in ce mai putin acasa (in ciuda emisiunilor si show-urilor despre si cu bucatari, a blogurilor si a revistelor de retete & bucatarie), nu mai facem conserve si nu mai punem muraturi, nu mai tricotam si nu mai coasem broderie de mana, nimeni nu-si mai repara sau spala masina in fata blocului, nu mai face tamplarie in casa. Toate astea apartin timpurilor trecute, pentru ca pe noi ne-a acaparat iremediabil televizorul. Suntem prinsi in mirajul lui si atunci cand ajungem acasa de la birou, mare parte din timpul liber ramas pana la ora de culcare ni-l petrecem pe canapea, in fata ecranului. Oare de ce n-am face altceva cu timpul nostru? Ceva bun, de si pentru suflet, ceva care sa ramana poate si pentru generatiile viitoare? Sa pictam un tablou, sa coasem o ie, sa mesterim un scaun, o masa, un scrin. Sau – de ce nu? – sa scriem o carte.

Hobby-urile si proiectele personale ne scot din gandurile si rutina de zi cu zi si ne dau un scop si alte teme de gandire: planificam termene de realizare, etape, invatam lucruri sau tehnici noi. Ne forteaza sa ne exersam si emisfera dreapta a creierului, responsabila cu creativitatea. Si, uneori, ma gandesc ca ne pregatesc pentru a supravietui intr-o lume care, candva, nu va mai fi tehnologizata. Deloc.

Sfatul meu este sa va ganditi ce v-ar placea sa faceti, sa va alegeti un hobby sau un proiect personal (sa invatati o limba straina, sa cantati la un instrument, etc) si sa acordati acestei activitati cateva minute in fiecare din si asa din ce in ce mai scurtele zile de azi.  Succes si sa aveti spor!

P.S. Proiectul meu personal in derulare: sa imi cos o ie pe care sa o port de Sanziene, anul viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu