joi, 27 iulie 2017

Ce e prea mult strica

Ati auzit expresia ce e prea mult strica? Ei bine, eu am auzit-o si am si descoperit adevaratul ei sens la propriu, pe pielea mea. Sau mai bine zis, pe tenul meu.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu am fost o adevarata devoratoare de reviste glossy. De fapt, o mare consumatoare de reviste, in general. Ca erau de moda, de bucatareli, de sfaturi practice, de amenajari interioare, de retete naturiste, eu le cumparam si le citeam pe toate. Nu mi-a trecut prin cap decat mai tarziu ca poate si jurnalistii ce scriau articolele alea facusera, multi dintre ei, ca si mine, reconversie profesionala.
Ce vreau sa spun cu asta? Ca desi articolele sunt scrise cu intentii bune, nu toate informatiile cuprinse in ele sunt complete sau corecte. Foarte multi (nu toti, evident, nu vreau sa generalizez) scriu fara sa aiba cunostinte temeinice legate de tema tratata, documentarea se face mai mult pe internet  (unde nu tot ceea ce gasim este corect), etc. Contraindicatiile sau precautiile in utilizare pentru o cutare reteta sau cutare schema de intretinere sunt foarte reduse, acolo unde… nu lipsesc cu desavarsire.
Deci, mare atentie atunci cand va decideti sa folositi crema X recomandata de nu stiu ce revista glossy sau nu stiu care blogger de succes sau atunci cand vreti sa urmati o cura de slabire sau o schema de intretinere.

                                                            foto: pixabay.com
Revenind la experienta mea, am descoperit, de exemplu, ca la mare, demachierea ca la carte -adica si-n culcare si-n sculare , asa cum citisem eu in revista Z ca e corect sa faci - eu un lucru ce imi irita fata ingrozitor. Da, e corect sa te demachiezi dimineata si seara. Seara in mod special, ca sa indepartezi toate urmele de praf si de farduri si sa nu te duci la culcare cu un  ten imbacsit si care sa nu poata sa respire peste noapte. Dar demachiantul / apa micelara / tonicul folosit pentru un ten sensibil sau uscat nu trebuie sa aiba alcool in compozitie. Iar pentru ca la mare deja exista factori iritanti suplimentari - adica soarele si briza marii - demachierea de 2 ori pe zi pentru un ten sensibil este prea mult.
La fel cu gomajul fetei: in majoritatea articolelor despre gomaj, in care ti se prezinta tot felul de retete home-made, se recomanda un gomaj pe saptamana. Pentru tenurile sensibile ar fi mai bine sa nu le faceti, iar pentru tenul cuperozic chiar sa nu le faceti deloc. Daca veti fi nevoite sau numai veti avea curiozitatea sa va lasati tenul in pace si sa nu va mai dati cu nimic pe fata o perioada, s-ar putea sa aveti surpriza sa constatati ca aratati mai bine decat inainte.
In principiu, chiar daca aveti doar tenul uscat, cam toate procedurile ce agreseaza pielea, ar fi bine sa nu le faceti pentu ca, in timp, aceasta se sensibilizeaza, devenind rosie, atopica, dificila si foarte greu de ingrijit.
In concluzie, fiti foarte atente atunci cand cititi si vreti sa incercati ceva nou. Asigurati-va ca este potrivit pentru voi, ca nu are efecte secundare sau contraindicatii in ceea ce va priveste si mai ales …. nu exagerati! Adica nu folositi pe termen lung acelasi produs, procedeu sau dieta.  Pentru frumusetea si sanatatea voastra!
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu