joi, 9 februarie 2017

Fara sampon sau no poo (2)




Astazi continui sa va prezint alte trei retete de “sampon – fara sampon”:

1.      Argila

2.      Piureu de mere

3.      Seminte de in



Argila – Samponul cu argila este de fapt o masca pentru ca pasta facuta din parti egale de argila si otet de mere se aplica pe par si scalp si se lasa sa actioneze timp de 30 de minute. Apoi clatiti din abundenta si uscati parul fara sa folositi surse de caldura. Ca si cantitati, eu folosesc ¼ cana de argila (cea de la Bocan mi se pare cea mai buna, o gasiti in orice plafar) cu ¼ cana de otet de mere, la care adaug 3 picaturi de ulei esential de rozmarin.

Masca cu argila merge excelent la parul cret sau uscat si cu porozitate scazuta. Argila este de mai multe feluri, mi-am propus sa va povestesc despre acest subiect intr-o postare viitoare, asa ca … urmariti-ma!



Piureul de mere este exact asta: un pireu. Doua mere mari sau trei mai mici, curatate de coaja si seminte, se taie in cuburi si se mixeaza pana obtineti un piureu. Se intinde pe par si scalp, se lasa sa actioneze 4 – 5 minute, apoi se clateste cu multa apa. Nu necesita clatire cu otet dupa.



Semintele de in – Prima data am auzit de spalarea cu seminte de in in perioada mea raw-vegana. O fata din State promova acest tip de no poo si il folosea “ca dovada” pe prietenul ei, care avea un par cret – ondulat mai lung si foarte frumos si care, sustinea ea, ca se spala de vreo 2 ani numai cu seminte de in.

Metoda de obtinere a samponului este foarte simpla: puneti in 2 cani (400 ml) de apa plata, ½ cana seminte de in (folositi la masurare aceeasi cana). Lasati amestecul sa stea 1 h – 2h la temperatura camerei, dupa care puneti-l la fiert, intr-un vas de inox cu fund dublu sau mai gros si amestecati din cand in cand, cu o lingura de lemn. La inceput, focul trebuie sa fie mediu spre mic. Cand apare la suprafata o spuma albicioasa, dati focul la minim si amestecati continuu cu lingura, pana incepe sa clocoteasca. In total, ar trebui sa dureze cam 8 – 9 min. Trageti de pe foc si stecurati. Puteti folosi o strecuratoare deasa sau un ciorap de lycra fin. Adaugati 3 – 4 picaturi de ulei esential de rozmarin, amestecati din nou, apoi puneti preparatul in recipiente cu capac, pe care le pastrati la frigider. Samponul rezista astfel timp de 2 – 3 saptamani.

Daca vreti sa vedeti care trebuie sa fie consistenta corecta a amestecului si pana cand sa-l lasati pe foc, gasiti pe youtube o multime de filmulete. Nu trebuie decat sa dati o cautare dupa “DIY flax seed shampoo”. Mie mi s-a parut cel mai bun, culmea !, unul facut de un baiat  ( Natural Man ).

Cam asta ar fi de spus despre metoda fara sampon. Daca va decideti sa incercati, mi-ar placea sa aflu daca la voi a functionat sau nu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu