luni, 13 februarie 2017

Ingrijirea tenului – Basics – DEMACHIEREA


Oricine doreste sa aiba un ten frumos pana la adanci batraneti trebuie sa stie cum sa-l ingrijeasca. Zilnic!!! Din pacate, daca nu respecti si nu faci in fiecare zi ceea ce trebuie, tenul tau iti va spune imediat ca e nemultumit pentru ca nu il respecti. 
Asadar, etapele zilnice de ingrijire pe care sunt sigura ca le stiti (ca doar au aparut de mii de ori in toate revistele glossy) sunt: demachiere, tonifiere, hidratare, hranire si protectie.
Si sa incepem cu inceputul, adica cu DEMACHIEREA. Teoria spune ca ar trebui sa ne demachiem in fiecare zi, dimineata si seara. Tenul meu este uscat si sensibil, asa ca eu am renuntat la demachierea de dimineata. Daca nu avem un demachiant facut in casa, nu are rost sa agresam tenul in exces, imbibandu-l cu tot felul de substante. In fond, noaptea nu purtati machiaj si, conform teoriei Dr. Hauschka (un celebru doctor si fondator al unui la fel de celebru brand de cosmetice naturiste), nu ar trebui sa va dati pe fata nici cu crema de noapte. De ce? Pentru ca noaptea pielea se regenereaza si nu e bine sa fie imbibata cu alte substante, in special cu creme grase, ci trebuie sa respire libera. Pe de alta parte, un alt doctor celebru, dr. Murad, dermatolog si fondator al liniei de cosmetice care ii poarta numele si este de mare succes in special in SUA, sustine ca tocmai noaptea este cel mai bine sa ai pe fata o crema cat mai bogata in substante nutritive, pentru a hrani cat mai puternic tenul. Dar discutia despre metoda dr. Hauscha versus dr. Murad o las pentru o postare viitoare.
Revenind la demachiante, eu folosesc alternativ urmatoarele trei retete:
  •  lapte de ovaz - 2 linguri fulgi de ovaz, 6 linguri apa plata. Fulgii se pun la inmuiat intr-un castron cu apa plata, timp de 15 min. Scurgeti apa si puneti fulgii inmuiati in blender, adaugati cele 6 linguri de apa plata si mixati pana obtineti un lichid gros. Se pastreaza in frigider, cam 3 - 4 zile. (sursa: Biblioteca "Formula As").  Nota: Reteta originala era cu apa distilata. Dar cum demachiantul nu este un produs "leave-on", nu cred ca daca folosim apa plata - care are ceva minerale in ea - in loc de apa distilata, influenteaza prea mult rezultatul final. Dar, daca vreti neaparat sa preparati reteta originala, inlocuiti apa plata cu apa distilata.
  • demachiant din bere si petale de trandafir - 50 g petale uscate de trandafir (de gradina sau si mai bine din cel de dulceata), 150 ml bere blonda. Berea se da in fiert, apoi se toarna peste petalele de trandafir. Obtinem astfel o infuzie, pe care, dupa ce se raceste, o punem (apa + petalele) intr-un borcan cu capac etans, in frigider, timp de 7 zile, ca sa se macereze. Se strecoara printr-un tifon. Se depoziteaza tot in frigider, intr-un recipient etans. Rezista cam 7 zile. (sursa: Biblioteca "Formula As") Nota: Va sfatuiesc sa nu faceti aceasta reteta daca nu aveti trandafiri de gradina. Trandafirii mari, din florarie, sunt stropiti cu tot felul de chimicale si nu vreti sa va puneti asa ceva pe fata. Trandafirii de gradina, ii mai puteti gasi pe la batrinicile care vand flori in piata. Asta daca nu cumva sunteti printre norocosii ce au trandafiri in gradina sau pe la bunica, la tara.
                                  Foto: pixabay.com
  • lapte de castraveti - 200 ml lapte de vaca, 25 rondele subtiri de castravete. Castravetii se spala, se curata de coaja si se taie rondele. Acestea se pun la macerat in lapte timp de 24 de ore, intr-un recipient etans, in frigider. Apoi se strecoara, se depoziteaza in sticla sau borcan in frigider. Rezista aprox. 6 - 7 zile. (sursa: Ludmila Cosmovici - "Cosmetica intrebari si raspunsuri")
Acestea sunt retetele care imi plac cel mai mult, se potrivesc foarte bine tenului meu uscat si sensibil si se pot face din ingrediente care se gasesc relativ usor.

In cazul in care n-am timp sau ingrediente pentru nici una din retetele de mai sus, folosesc ca si demachiant unt simplu. Imi tai un cubulet mic pe care il trec pe fata de mai multe ori, apoi il indepartez cu un disc demachiant.

Intr-o postare viitoare va spun cum e cu tonifierea. Pana atunci, daca aveti ten uscat, matur sau sensibil, puteti experimenta retetele prezentate. Succes si fiti frumoase!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu