marți, 7 februarie 2017

Fara sampon sau no poo (1)


Ca orice adept al curentului naturist care se respecta, am trecut si eu prin aventura “the no poo method”. Adica spalarea fara sampon.  Spun ca “am trecut” – la trecut – pentru ca, din pacate, metoda nu functioneaza foarte bine pe parul ce necesita vopsire regulata. Sau poate la mine nu a functionat sau n-am avut suficienta rabdare sa vad rezultatele. Adica n-am rezistat decat vreo doua luni in loc de trei, cum spune teoria. Am vazut pe net multe persoane care laudau metoda, isi aratau chiar fotografii de “inainte” si “dupa” no poo. Toti aveau un par super, dar erau tineri si nu-si vopseau podoaba capilara.


Probabil va intrebati atunci de ce mai scriu despre subiect? Simplu: pentru ca a fost ceva ce am incercat si va impartasesc retetele si parerile mele. In acelasi timp va si spun, sincer, ca la mine nu a functionat. Totusi, nu am abandonat definitiv metoda. Folosesc cam o data pe luna samponul din galbenus de ou si de doua ori numai balsamul (bio, dar din comert, recunosc) in loc de sampon.


Spalarea fara sampon nu inseamna … aaaa … nespalare. Ci inseamna doar ca nu ne mai supunem podoaba noastra capilara la agresiunea unor substante care se gasesc ca si ingrediente si in detergentul de spalat vase (celebrele SLS sau SLES – sodium laureth sulphate). Desigur, exista si variante de sampoane care nu mai contin SLS. Dar de ce sa nu fim credinciosi ideii de baza: “nu folosi pentru frumusete chestii pe care n-ai putea, la o adica, sa le si mananci”.


Pot sa va spun ca treaba asta cu “no poo”nu e nici pe departe o chestie noua. In copilarie, mama ma spala de multe ori cu galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de apa, in loc de sampon. Numai ca atunci nu stiam ca se cheama “no poo”.


No poo are multi adepti si practicanti – sau mai degraba practicante, pentru ca majoritatea baietilor sunt interesati de podoaba lor capilara numai cand incep sa o piarda - iar variantele de “sampon - fara sampon” sunt numeroase. Azi vi le prezint pe cele patru pe care eu le-am folosit cel mai mult in cele doua luni de no poo:

1.      Bicarbonat de sodiu & otet de mere

2.      Pasta de orez

3.      Galbenus de ou


Atunci cand va hotarati sa treceti la “no poo”, cel mai bine e sa incepeti cu bicarbonat de sodiu & otet de mere. Combinatia are rolul de a indeparta toate impuritatile de pe firul de par si scalp, asigurand o curatare profunda. Totusi, va sfatuiesc sa nu il folositi prea des (max. 1 – 2 ori / luna), pentru ca usuca parul.


Bicarbonat de sodiu & otet de mere

Sfat: e bine sa folositi doua recipiente vechi cu pompita, genul acelora de la spray-urile de corp sau demachiante, pentru ca va ajuta sa aplicati mult mai bine amestecurile pe scalp, respectiv firul de par. Eu imi reciclez toate recipientele de la cosmeticele pe care le cumpar (da, mai cumpar), tocmai in ideea ca la un moment dat le voi umple cu produse home-made.
Prima parte: 1 lingura de bicarbonat de sodiu se amesteca cu o cana (250 ml) de apa. Se amesteca pana se dizolva bicarbonatul, apoi se toarna continutul intr-un tub cu spray, cu ajutorul caruia se aplica amestecul pe scalp (NU pe par). Solutia ajunge pentru 1 pana la 3 spalari, functie de cat de mult si de lung par aveti.
Se maseaza apoi scalpul, se asteapta 3 - 5 minute, dupa care se clateste din abundenta cu apa.
A doua parte: Se amesteca intr-un recipient tip spray 1 parte apa cu 3 parti otet de mere. Alegeti un otet de mere bun, e important. Se aplica generos pe firele de par, cu precadere pe varfuri. Lasati 2 – 3 minute, apoi clatiti cu apa RECE. Apa rece (evident nu rece ca gheata, dar cat de rece suportati), sigileaza cuticulele firului de par, astfel incat e mai putin expus ruperii, electrizarii, etc. Otetul de mere are rol de balsam si, pe langa faptul ca lasa parul matasos si usor de pieptanat, il face lucios si ii reface ph-ul dupa spalarea cu bicarbonat.



Pasta de orez – ( metoda mea favorita din perioada total no poo )

Se amesteca 2 – 4 linguri de faina de orez cu 2 – 4 linguri de apa. Amestecati pana obtineti o pasta omogena. Adaugati si 3 picaturi de ulei esential de rozmarin. Daca nu aveti faina de orez (se gaseste la orice plafar) v-o puteti face singure, rasnind 2 – 4 linguri de orez in rasnita electrica pana obtineti o pudra. Trebuie apoi sa o si cerneti, ca sa fiti sigure ca particulele de faina sunt cat mai mici si fine, pentru ca altfel va va fi destul de greu sa indepartati pasta de pe firele de par. Se poate folosi orice tip de orez: alb, integral, rosu, etc. Eu am folosit numai din cel alb. Pasta se aplica pe scalp si par, se lasa sa actioneze 5 – 15 minute apoi se clateste din abundenta cu apa.
Dupa pasta de orez nu e necesara clatire cu otet sau altceva. Apa simpla e suficienta.



Galbenus de ou –( metoda pe care o folosesc si acum)

Prima parte: Se amesteca un galbenus crud de ou cu 2 linguri de apa. Bateti bine, pana obtineti un amestec omogen. Acesta se aplica pe scalp si par. Lasati sa actioneze 5 – 10 minute, apoi clatiti din abundenta cu apa CALDUTA !!!, nu fierbinte, pentru ca apa fierbinte coaguleaza oul si va fi foarte greu sa vi-l scoateti apoi din par.
Se clateste cu otet de mere, la fel ca la reteta nr. 1.


Sau puteti face un 2 in 1 sampon & balsam: un galbenus de ou, ¼ cana de apa plata, 1 lingura de otet – amestecati temeinic sau si mai bine bagati-le in blender si mixati timp de 10 secunde la viteza mica.


Data viitoare va voi da alte doua retete de no poo, plus reteta de “sampon uscat” pentru ca la no poo method exista si asa ceva!

Pana atunci...testati daca va inspira, fiti frumoase si enjoy!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu