miercuri, 11 decembrie 2019

Cheesecake cu dovleac copt


De 1 Decembrie aveam pofta de ceva dulce, un dulce de iarna, dar care sa aiba si parfum autohton. Si ce ar putea sa fie mai bun iarna decat un dulce cu dovleact copt? Placinta mi se parea cam banala, asa ca am ales sa fac un cheesecake, evident reinterpretat, ca am vazut eu la TV ca asa se poarta, daca vrei sa-ti dai aere de Master Chef. 😃

“Bine, bine si unde este autohtonul?” ma vezi intreba. In dovleac, evident, pentru ca inainte de a veni consumerismul si capitalismul peste noi, asta mancau nepotii iarna, cand veneau in vacante la bunici: mere sau dovleac copt, nuci, miere, gutui si malaies.

Fara pretentii de mare realizare culinara (chestie pe care o tradeaza si fotografiile) dar, asa cum v-am obisnuit, usor si repede de facut, iata reteta incercata de mine pentru  

Cheesecake cu dovleac copt
Ingrediente (pentru 10 portii):
600 gr dovleac copt
500 gr branza de vaci
400 gr biscuiti 
200 gr zahar brun
3 oua mici
1 lingurita scortisoara
50 gr unt
2 – 3 linguri de lapte dulce (sau apa)


Mod de preparare:
Dovleacul se spala, se taie, se scot semintele si se pune in tava, la copt. Daca vreti sa faceti si ornamente din dovleac, acum e momentul sa taiati cateva felii, pe care le puneti tot in tava, dar pe hartie de copt. Dovleacul e gata cam intr-o ora, cu cuptorul dat la foc mediu spre mic. Il lasam sa se raceasca, apoi il curatam de coaja, il taiem cuburi si il dam la blender, ca sa-l facem piure. 600 gr de piure obtinem dintr-un dovleac crud cam de 800 gr, dar daca nu gasiti unul asa mic, puteti coace si unul mai mare si ceea ce nu folositi din el puneti la congelator in pungi de plastic si puteti face ulterior reteta de briose cu dovleac.

Piureul de dovleac se amesteca cu branza, ouale, zaharul si scortisoara.

Cu bucata de unt ungem o forma cu fund detasabil (eu am folosit una cu diametrul de 26 cm), pe care apoi o tapetam cu hartie de copt. Aici trebuie sa faceti un pic de pregatire in prealabil, pentru ca hartia de copt se taie separat pentru fundul formei - un cerc – si separat pentru peretii formei (un dreptunghi lung cat perimetrul cercului). Stiu, matematica ne urmareste inca !!! 😃
Restul de unt il topim intr-o cratita mica si il adaugam apoi peste biscuitii sfaramati in prealabil cu robotul de bucatarie. Mai adaugam 2 – 3 linguri mari de lapte dulce sau apa in caz ca n-aveti chef sa cumparati sau sa desfaceti o sticla de lapte numai pentru atata lucru. Amestecam, dupa care punem biscuitii in forma, presand usor si incercand sa formam un blat care sa imbrace si marginea formei.

Peste blat se toarna compozitia si se da la cuptorul preincalzit la 180 ̊, timp de  1 ora. Dupa ce se raceste complet, se poate scoate din forma. Se poate si orna, cu fructe si frisca sau cu ciocolata alba. 

Eu am taiat cu o forma de biscuiti niste decoratiuni tot din dovleac copt, din feliile alese special pentru treaba asta si coapte in prealabil. Nu m-am complicat cu alte decoratiuni pentru ca, asa cum stiti, motto-ul meu este “keep it simple”. 😄


Observatii & Tips:
  • Branza de vaci trebuie sa fie fara zer si cat mai uscata. Asta ii da umpluturii un pic de textura, nu va fi foarte cremoasa, dar se va coace mai repede. Daca alegeti sa o inlocuiti cu Mascarpone, asa cum am facut eu, cheesecake-ul trebuie tinut mai mult la cuptor pana se face, cam 1 ora si jumatate, iar umplutura va fi mai fina.
  • Daca optati pentru Mascarpone, nu uitati sa acoperiti cam dupa 45 de minute forma cu hartie de copt, ca sa nu se arda prajitura la suprafata. Dupa cum se vede din poze, eu am fost increzatoare si n-am facut asta. BIG, BIG, BIG MISTAKE!!! 😃 Dar s-a mancat si asa. Asta ar fi un indiciu pentru voi ca reteta merita incercata. 😄
  • Din 200 gr de zahar obtineti un cheesecake nu foarte dulce, pentru ca mie nu-mi place sa fac prajituri prea dulci. Daca voi aveti alte gusturi, puteti suplimenta cantitatea de zahar.
  • Daca sunt oua mai mari, sunt suficiente si 2.
  • Biscuitii trebuie sa fie digestivi sau cel mai bine, celebrii biscuiti Popular. Eu am folosit Petit Beurre, ca de-astia aveam prin casa.
  • Pentru cei care prefera cheesecake-urile facute la rece, reteta se poate adapta. In cazul asta nu mai aveti nevoie de oua, ci de 20 gr gelatina si sigur de branza Mascarpone in loc de branza de vaci.



Cheesecake-ul este un desert usor, fara multe calorii, iar reteta asta cu dovleac copt, dupa mine, chiar merita incercata!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu