joi, 11 aprilie 2019

Tehnica substitutiei


Intr-una din zilele trecute, tot google-ind 😊, am dat peste descrierea unei tehnici de NLP (neuro-linguistic programming) care dupa parerea mea ajuta foarte mult in corectarea inhibitiilor, emotiilor legate de un anume eveniment, etc. si care, practicata metodic, ne poate schimba viata in bine.
Tehnica se numeste SWISH PATTERN (sau TEHNICA SUBSTITUTIEI), nu e foarte complicata, se bazeaza pe vizualizarea anumitor imagini /situatii si poate fi invatata foarte usor. V-o redau mai jos, asa cum este ea prezentata in cartea "Cinci minute tamaduitoare" a lui Jane Alexander.


TEHNICA SUBSTITUTIEI

1. Mai intai trebuie sa identifici comportamentul pe care vrei sa-l schimbi. Inchide ochii si alege o imagine sugestiva – gandeste-te la ce vezi exact inainte de a-ti incepe comportamentul obisnuit. Cum te simti in aceasta stare? Incearca sa te simti cat mai neplacut posibil. Poti sa fii chiar tu, simtindu-se si aratand marunt si neinsemnat.

2. Creeaza o imagine despre cum ti-ar placea sa arati si sa te simti – in starea ta increzatoare si energizata ideala. Fa-o sa fie cat mai puternica. Vei simti un frison de energie in momentul cand vei ajunge la o imagine potrivita.

3. Inchipuie-ti ca imaginea ta neplacuta este afisata pe un ecran mare de cinematograf – mare, colorat si clar – este o imagine oribila.

4. Aseaza noua imagine, in care esti increzator si plin de energie, pe ecran, in coltul din stanga jos. Aceasta imagine este la inceput mica si alb-negru.

5. Acum poti incepe “substitutia”. Mareste brusc mica imagine pozitiva pana cand umple tot ecranul, acoperind complet imaginea negativa. Pe masura ce se extinde, imaginea devine luminoasa, colorata si clara. Imaginea negativa se restrange intr-un colt, devenind mica si intunecata.

6. Deschide ochii, bate cu picioarele in pamant si scutura-ti membrele. Scoate-ti imaginea din minte.

7. Acum repeta pasii 4 si 5 de cinci ori - cat mai repede posibil, oprindu-te si stergand ecranul intre substitutii.

Programarea pentru succes: Imaginea negativa trebuie sa devina din ce in ce mai greu de pastrat in minte. Prin constituirea unei atitudini pozitive, te programezi pentru succes. Intareste-ti increderea practicand substitutia chiar inainte de a intra intr-o situatie dificila si observa diferenta!

Sper ca informatia sa va fie de folos si sa folositi aceasta tehnica. Eu o voi folosi, cu siguranta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu