luni, 11 februarie 2019

Apa noastra cea de toate zilele

Ce apa bem? Aceasta este intrebarea.

Tema apa plata versus apa de robinet revine periodic in discutiile mele cu D. Castiga intodeauna apa plata, adica el. :) Asta si pentru ca pana acum nu am studiat niciodata cu atentie problema si nu am suficiente argumente pentru a-l combate.

D. sustine ca apa de robinet vine prin niste tevi vechi si ruginite si este o apa moarta. Prin comparatie, imi da exemplul apei de la izvorul Domogled din Baile Herculane, izvor din care am baut apa de fiecare data cand am trecut prin zona. Intr-adevar, aceea a fost apa cea mai buna pe care am gustat-o vreodata. Dar oare asa procedeaza si marii imbuteliatori de ape plate? Se duc cu sticlele la izvor sa le umple? :) Desigur ca nu. Si apele plate sunt captate tot printr-un sistem de conducte si tevi, cat de vechi nu putem spune ...

In cercetarile mele am remarcat ca apa de la robinet este verificata lunar. Apa Nova posteaza pe site buletinele de analiza a apei pe sectoare, in diverse puncte. La apa plata, buletinele de analiza cred ca se fac o data pe an, daca nu chiar mai rar. De exemplu, acum am in fata doua sticle cu apa plata: una de Borsec care are buletinul emis in 08.10.2017, cealalta de Bucovina, cu buletin din 17.05.2016. Desi nu am studiat legea, inclin sa cred ca apa de robinet este mai riguros controlata si verificata, repercursiunile fiind mult mai grave in cazul in care se livreaza catre consumator o apa neconforma. Ne amintim cu totii scandalul de acum cativa ani al apei plate contaminate cu bacterii. Ce s-a intamplat cu respectiva fabrica / brand? Mai nimic. S-au retras sticlele din supermarket-uri si asta a fost tot. Nici macar nu am aflat despre ce brand era vorba.

Si mai e problema nitratilor. Ambele ii contin, intr-o proportie mai mare sau mai mica. Cei de la Aqua Carpatica, prin proiectul lor Testul puritatii incearca sa obtina date cat mai fidele despre continutul de nitrati din apele pe care le consumam, atat cele plate, cat si cele din reteaua publica. In Bucuresti, am vazut ca media este undeva la 20 mg/l, mult peste valorile declarate in buletinele de analiza publicate, dar totodata si mult sub maximul admis de normative. Pe de alta parte, majoritatea apelor plate nu au deloc declarate pe eticheta valori ale nitratilor. Problema cea mai mare apare atunci cand se foloseste apa plata pentru gatit. Prin fierbere, o parte din apa se evapora, crescand astfel concentratia de nitrati.
Asa ca, recomandarea data de specialisti ar fi sa nu mai fierbeti apa plata, iar pentru gatit sa folositi apa de robinet.
Mi-e dor de vremurile copilariei si adolescentei mele, cand nu beam decat apa de robinet si mancam legume de la taranii din piata, fara sa ma gandesc vreodata la pH-uri, nitrati, nitriti si alte cuvinte care astazi ridica atat de multe probleme. Totul era mult mai simplu si mi-e dor de asta. Planeta noastra era mult mai curata, mai libera si nici pe departe atat de incarcata de mii de tone plastic care se strang astazi in fiecare zi.
                                                                  foto credit: Ron Lach - pexels.com

Ma cred o persoana responsabila, cu grija fata de mediul inconjurator, asa ca reciclez gunoiul. Si in fiecare saptamana ma mir de cat de mult plastic rezulta numai din consumul familiei noastre, majoritatea constituind-o ambalajele de la apa plata. Deci consumul de apa de robinet ar duce la o micsorare a muntilor de plastic care ne sufoca planeta. Asta ar fi un argument pro apa de robinet.
Din pacate, din perspectiva intamplarilor survenite in ultimele zile, ramane singurul.

Cea mai mare parte a textului de mai sus a fost scris cu mai bine de 1 an in urma. Nu l-am postat, pentru ca nu ajunsesem la nici o concluzie. Apa Nova si extrem de dubioasa conventie avuta cu Directia de Sanatate Publica, prin care acestia din urma nu aveau voie sa informeze in mod unilateral populatia in cazul in care exista vreo problema cu apa potabila, m-au adus la singura decizie posibila in aceste circumstante: ALEG APA PLATA.



2 comentarii:

  1. Apa imbuteliata vine si ea din diverse surse. Eu sunt adeptul celei de izvor, nu din foraj. Masaru Emoto se pare ca a reusit sa demonstreze ca apa este si energie, nu doar has-doi-o. Daca-i dam crezare, o sa ne dorim toti sa locuim langa un izvor... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, in postare, atunci cand spun apa plata, ma refer la apa plata de izvor. Cea din foraj, in opinia mea, nici nu poate fi luata in calcul. Si multumesc ca mi-ai amintit de Masaru Emoto. :) Am sa povestesc despre el cat de curand... Are o tehnica minunata prin care ne invata cum sa imbunatatim apa pe care o bem, indiferent de sursa ei. :)

      Ștergere